Sjalar & ergonomiska selar

Ett buret barn bli ett tryggt och självständigt barn. Spädbarn behöver mycket kroppskontakt och burna barn skriker ca 40 procent mindre än andra. Att bäras tätt emot förälderns kropp motverkar kolik och främjar anknytningen. Barnen sover dessutom bättre på natten (Jorun Modén ”Nära föräldraskap” 2005). För att inte axlar och rygg ska ta stryk av att bära kan man använda sig av en ergonomisk sele eller sjal. Att skippa barnvagnen ibland och istället bära i sjal eller sele kan vara mycket praktiskt i folkmassor, kollektivtrafiken, naturen och hemma när man behöver ha händerna fria. De flesta selar och sjalar är dessutom utmärkta att amma i.

Det finns en sjal/sele för varje tillfälle. De avlastar olika bra, ganska mycket beroende på hur snabba och lätta de är att sätta på sig (ju längre tid det tar, desto bekvämare).

 • Ringsjal och bärpåse
  Ringsjalar och bärpåsar kan kallas snabbsjalar eftersom de är relativt enkla att få på plats (man behöver inte ens sätta ner barnet). Eftersom de belastar bara en axel så blir de lätt obekväma efter cirka 30-40 minuter. Sjalarna passar bra för snabba tillfällen som t ex när barnet prompt ska upp i famnen när man har bråttom eller att ha som reservsjal i väskan när man är ute med barnvagnen, om barnet plötsligt skulle vägra åka vagn.
 • Fyrkantssjal, t ex Mei Tai
  Fyrkantssjalar är ett mellanting mellan sele och sjal. De består av ett fyrkantigt tygstycke och fyra breda eller vadderade tygstycken som man virar runt kroppen och knyter. Det går relativt snabbt och enkelt att få upp barnet i en Mei Tai och de brukar vara bekväma i upp till 3-4 timmar. En Mei Tai är enkel att sy själv och mönster finns på internet.
 • Ergonomisk sele, t ex Manduca, Beco eller Ergo
  Ergonomiska selar har remmar och spännen som är enkla att reglera. De är lätta att lära sig och bekväma i åtskilliga timmar, även när man bär barn på över 10 kg. Till skillad från t ex Baby Björn är dessa selar ergonomiska eftersom barnet sitter i grodposition, vilket är den naturliga sittställningen för ett barn vars rygg ej växt klart än.
 • Elastisk långsjal
  Elastiska långsjalar är ett mysigt val till små bebisar. Sjalen knyts färdigt innan barnet stoppas i och man kan även ta ur barnet utan att knyta upp, vilket är smidigt den första tiden. När barnet blivit lite större och väger omkring 6-9 kg kan det bli svajigt, då är det bättre att gå över till t ex en vävd långsjal.
 • Vävd långsjal
  Vävda långsjalar kan vara lite knepiga att få till innan man övat ett tag, men de är suveräna när barnet väl är på plats. Det finns ett stort antal knytningar på mage och rygg och man kan bära i många timmar utan att få ont i axlar eller rygg. Långsjalar passar utmärkt till barn från 6-9 månader upp till 3-4 år, men innan dess är t ex elastisk långsjal eller ergonomisk sele med babyinsats att föredra.

Grodposition
Grodposition innebär att barnet sitter som som de är gjorda för att sitta, dvs. med uppdragna knän precis som en groda. I t ex en Baby Björn-sele hänger barnet i bäckenet, vilket inte är en naturlig position. Tänk er att hänga i en fallskärmssele i flera timmar! Mer information om detta finns på: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
http://www.pepplon.se/information.php?info_id=25

Köpa sjal och ergonomisk sele  
Nya ergonomiska bärselar kostar omkring 900-1200 kr och nya sjalar cirka 500-1100 kr. Fina nästan oanvända sjalar kan dock hittas begagnat på t ex Blocket eller Sjalbarns internetforum. Sjalar slits inte särskilt mycket och kan med fördel säljas vidare när småbarnsperioden är över. På förstasidan av Sjalbarns webbplats finns länkar till internetaffärer som säljer sjalar. Vissa internetaffärer har även ”showrooms” där man kan få komma och prova sjalar och selar.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: