Baby på potta

Idag har det blivit dags att gå in på det här med EC – elimination communication. Bebis på potta. Det är egentligen inga konstigheter alls eftersom det utövas i större delen av världen, dock ej västvärlden. Kineser, afrikaner och iranier är några exempel på folkgrupper som kör blöjfritt från början.

I Sverige är det en ganska okänd företeelse som dock inte är helt ovanlig om man tittar runt på internetforum (men det är absolut inte vanligt). Jag hörde talas om det för första gången när jag tittade på TV-programmet BabyBoom flera år innan jag fick barn. Jag blev riktigt imponerad och tänkte att det vill jag testa. Sagt och gjort.

Sedan tre månaders ålder bajsar Molly på toa/potta/handfat. När hon ger tecken så tar vi med henne in på toaletten, tar av henne blöjan och håller henne ovanför handfat/toa. Hon har, liksom de flesta andra svenska EC-barn, blöja på sig eftersom det inte är så praktiskt att bli nedkissad de gånger man inte uppfattar tecknet. Målet är att blöjan ska vara helt torr, men eftersom barn kissar så ofta i början och inte ger lika tydliga tecken som inför bajs, så är det svårt att uppnå i början. Men allt eftersom hon börjar krypa och gå så kommer vi att uppmuntra henne att ta sig till pottan och sätta sig där själv när det är dags.

Vissa tycker att det är taskigt att inte låta barnen få lov att vara barn och att man inte ska stressa dem med potträning så tidigt. Men det här är inte potträning. Det behövs ingen ”träning” för att ta med sig det nödiga barnet in på toaletten och hålla det så att det får uträtta sitt behov. Barn har en medfödd reflex som gör att de kissar när de blir kalla om rumpan (vilket ofta sker på skötbordet till föräldrarnas förtret), därmed är det logiskt att de kissar när de blir av med blöjan och hålls ovanför handfatet/sätts på pottan. Det ligger alltså ingen träning bakom det hela, utan handlar mer om att föräldrarna ger barnet en möjlighet att göra ifrån sig på ett annat ställe än i blöjan.

Det är ju ganska äckligt att bajsa på sig. Det finns inget naturligt med det. Att det finns blöjor beror inte på att det är naturligt utan på att det är bekvämt. Men för vem? Det är naturligtsvis för föräldrarnas skull som barnet har en portabel toalett fastspänd runt rumpan. För barnen är det inte särskilt bekvämt. Barnen hindras i sina rörelser och blir ibland röda i rumpan av att gå med blöta blöjor eller frätande bajs i blöjan tills närmaste skötrum hittas.

Tyvärr är det inte riktigt praktiskt möjligt att låta bebisarna vara utan blöja jämt i kalla Sverige där vi är beroende av kläder och textilier för att hålla värmen under större delen av året. Men om man inte kan vara helt utan blöjor så kan man åtminstone försöka få sitt barn blöjfritt så tidigt som möjligt.

Ett barn som aldrig vänjer sig vid att bajsa i blöja är givetvis enklare att ”potträna”. Det handlar snarare om att barnet ska lära sig att ta sig fram till pottan i tid och använda den på egen hand framför att träna barnet i att tycka att det är okej att bajset inte landar direkt mot huden när barnet gör ifrån sig. Just detta handlar en artikel i nyaste Vi Föräldrar (jag har sagt upp den prenumerationen, och har fått mitt sista nummer), nr 4 2008.  Sluta bajsa i blöja – dags att börja bajsa på toa? Där finns en guide som visar hur man i fyra steg lär sitt barn att bajsa på toa, t ex genom att bajsa i blöjan på toan och sen gå vidare och bajsa i en lössittande blöja på toaletten. I artikeln berättas om 4-5-åringar som för länge sedan slutat kissa i blöja, men behöver en blöja när de ska bajsa. De tycker att det är obehagligt att bajsa ”ut i luften” och vill ha något som trycker emot. Är detta ett naturligt sätt att göra ifrån sig? Nej, självfallet inte. Bebisar vill lika lite som vuxna bajsa och kissa på sig. Detta är något som vi föräldrar lär och tvingar våra barn till genom att sätta på dem en blöja och inte ta av dem förän barnen redan är färdiga.

Om man innan barnet är 6 månader ger barnet ett alternativ till att göra ifrån sig direkt i blöjan så lär sig barnet aldrig att det normala är att bajsa i blöjan och därmed går potträningen mycket smidigare. Det blir ju faktiskt det naturliga för barnet. De flesta andra EC-barn jag hört om på internet har varit blöjfria någon gång mellan 8 månader – 1,5 år, vilket är det mål vi har för Molly. Jag vill inte att hon ska behöva ha blöja upp i tvåårsåldern, vilket verkar vara ett minimum bland andra blöjbarn. Jag tycker faktiskt att det är äckligt med blöjor på så stora barn.

Enligt en liten undersökning på familjeforumet Familjeliv.se så ser det ut. Tänk på att detta inte på något vis är statistiskt säkerställt samt att det bara rör sig om de 86 personer som svarat på frågan. Men det är ju lite intressant att 41% av de 86 personernas barn inte slutade/ska sluta förrän vid 3 års ålder.

När slutade ditt barn(/ska sluta) med blöja?

Resultat (Totalt 86 röster):

1 år [7] [8,14%]
2år [41] [47,67%]
3år [36] [41,86%]
4år eller senare [2] [2,33%]

Men en positiv sak är att internet och ec-föräldrars engagemang på olika forum bidrar till att allt fler svenska föräldrar inser fördelarna med EC, vilka är:
– blöjfri tidigt – bättre för miljön, ekonomin och för barnets rörelsefrihet
– färre blöjor går åt per dag- bättre för miljön och ekonomin
– nöjdare barn som slipper bajsa på sig – mer naturligt
– enklare ”potträning” när det väl är dags att bli blöjfri
– enklare att torka barnet i baken, mindre kladd överallt, färre läckage
(m.m.)

Vissa tror kanske att det är väldigt jobbigt att behöva ta med sig sina barn in på toaletten hela tiden, men egentligen är det ju ingen skillnad. Istället för att gå när barnet är färdigt så går man innan.

Hur gör man då för att lära sig att tolka barnets signaler? Av tidsbrist hänvisar jag till följande sida: www.ecsweden.se Här finns bra information om hur man kan gå tillväga, om lite olika varianter av ec samt ett forum där man kan diskutera med andra som sysslar med ec.

7 Responses to Baby på potta

 1. […] Jag har skrivit tidigare om EC, dvs. bebis på potta (/över handfat/toa), så ni får gärna läsa det inlägget (https://hippiemamman.wordpress.com/2008/03/19/baby-pa-potta/). […]

  Gilla

 2. […] att potta Molly när hon var 3 månader. (läs tidigare inlägg om EC om du inte vet vad det är: https://hippiemamman.wordpress.com/2008/03/19/baby-pa-potta/ och https://hippiemamman.wordpress.com/2008/04/18/pottraning-vs-bebis-pa-potta/) Bara nu den […]

  Gilla

 3. […] bra alterantiv om man vill slippa potträning är att köra EC. Se vidare här: https://hippiemamman.wordpress.com/2008/03/19/baby-pa-potta/ […]

  Gilla

 4. […] Baby på potta 262 visningar […]

  Gilla

 5. […] närmast de fyller tre, men nää, så länge vill vi inte vänta!). Vi har ju kört “bebis på potta” sedan Molly var 3 månader, men det har fungerat sådär pga lathet från vår sida. Vi […]

  Gilla

 6. Hippiemamman skriver:

  […] Baby på potta […]

  Gilla

 7. […] Baby på potta […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: