Tygblöjor

När jag var gravid funderade jag på det här med tygblöjor. Det lät ju väldigt bra. Dock tog det tre månader innan jag vågade mig på det. Det var svårt/ansträngande att få koll på vilka olika alternativ som finns, speciellt när man är så trög i huvudet som man blir när man ammar. 😉 Men nu när Molly är 5,5 månader så använder vi nästan alltid tygblöjor på dagarna (förrutom när jag missat att tvätta dem pga att jag inte kan tvätta så sent i vår lägenhet, för att det stör). På natten och när vi ska ut på långa turer utan bra möjlighet till att byta blöja eller när det är högst olämpligt att det läcker så kör vi med engångsblöjor. Det blir kanske 10 engångsblöjor i veckan totalt, vilket är överkomligt tycker jag. Man ska inte känna sig tvingad att anstränga sig alldeles för mycket, då känns det inte roligt längre.

Det finns flera olika typer av tygblöjor. Jag tar upp de tre typer jag känner till bäst här.

  • Vikblöjor + blöjbyxa utanpå
    Består av ett uppsugande material som man viker till passande form. Utanpå träs en tät blöjbyxa/ullbyxa som inte behöver tvättas förän den är riktigt smutsig.
    + Billiga att köpa in, torkar snabbt
    – kräver lite tid till vikning, inte så bra när man tar av och på ofta/snabbt som vid EC:ande
  • Pocketblöjor
    Består av ett uppsugande inlägg som stoppas inuti en blöja med ett mjukt skikt närmast huden (t ex fleece eller fuskmocka) som leder in vätskan till inlägget samt ett tätt yttertyg.
    + Enkla att använda, snabba att ta på och av, finns i fina färger och mönster
    – Dyrare än vikisar (kostar ca 150-200kr styck), kräver lite tid att stoppa i inlägg efter tvätt, inläggen kan glida snett, lite längre torktid (ca 8h hängtork hemma hos mig med 1400 varv i tvättmaskinen)
  • All-in-one (AIO)
    Fungerar som vanliga engångsblöjor där allt är i samma stycke. Vissa AIO har fickor så att man kan stoppa in ytterligare ett inlägg om man vill (t ex Swaddlebees).
    + Väldigt enkla att använda, snabba att ta på och av, inlägget sitter på plats fastsytt, finns i fina färger och mönster
    – Dyrare än vikisar (kostar ca 150-200kr styck), vissa går ej att fylla med extra inlägg, lång torktid (cirka 20h hängtork vänd ut och in hemma hos mig med 1400 varv i tvättmaskinen)

Vi kör mest med pocketblöjor och då av märkena Fuzzi Bunz och BumGenious. Dessa kostar cirka 180kr styck, men det tjänar man snabbt in. Vi lade en del av de första barnbidragen på att köpa in blöjor och nu har vi 12 stycken. När nya BumGenious-versionen kommer in ska jag köpa fyra till. Sedan tror jag att jag klarar mig med att tvätta cirka var tredje dag.

Om vi jämför tygblöjor med engångsblöjor så ser det ut så här (enligt min mening):

Tygblöjor i jämförelse med engångsblöjor:
+ billiga
+ miljövänliga
+ hudvänliga
+ finns alltid hemma (om man nu tvättar i tid vill säga) 😉
+ mindre sopor
+ slipper släpa tunga blöjpaket från affären
+ finns i mycket finare färger och det är mysigare med tyg
+ kan säljas begagnat till ganska bra priser (på t ex www.sjalbarn.se) – får igen en del av kostnaden
osv.

– håller inte lika länge om man inte stoppar i flera tjocka inlägg
– tar lite större plats i byxan, bodyförlängare kan vara en bra idé
– dyrare engångskostnad (dock gratis sen när man väl köpt dem)
– kan vara svårt att hitta rätt modell till sitt barn. De olika märkena är olika breda i grenen t ex. Sitter bra på olika barn.
– opraktiskt om man inte har tvättmaskin hemma
osv.

För mig är de två viktigaste argumenten miljön och kostnaden. Blöjbarn genererar en lastbil med sopor bara i blöjor. Jag tycker att det känns hemskt att bidra till detta, så då är tygblöjor (samt EC:ande för ännu färre blöjor) en bra lösning. Att det dessutom kan spara en upp till 10-15 000 kr för en blöjperiod är ju inte helt fel. Då är inköpspriset samt kostnad för extra tvättar borträknat.

www.sjalbarn.se s förstasida finns länkar till webbshoppar där man kan köpa tygblöjor. Tyvärr har de flesta barnaffärer inte så stort urval av tygblöjor (ofta bara Imse Vimse), men det finns många andra bra märken att botanisera bland om man surfar runt i webbshopparna.

Om man vill börja med tygblöjor (rekommenderas varmt!) så tipsar jag om att man kan ta det lite lugnt. Man behöver inte köpa in 20 blöjor för 4000kr och sluta med engångsblöjor på stört, utan man kan börja med att beställa hem två sorter och testa några gånger. Var det en bra modell? Eller ska man prova något annat? Blöjor man inte gillar kan man sälja begagnat på t ex www.sjalbarn.se. När man hittat sin favoritsort kan man beställa ett gäng. Om man vill kan man köra tygblöjor hemma och engångsblöjor när man går hemifrån. Det behöver inte vara antingen eller. Men varje engångsblöja man byter ut till en tygblöja sparar pengar och miljö – något som är viktigt idag tycker jag.

9 Responses to Tygblöjor

  1. […] Om du vill veta mer om “miljövänliga” blöjor kan du titta på Naturskyddsföreningens rapport (jag har inte läst hela) samt läsa mitt tidigare blogginlägg om tygblöjor. […]

    Gilla

  2. […] Tygblöjor 287 visningar […]

    Gilla

  3. moonie skriver:

    Hej Hippiemamman.
    Vi funderar stort på tygblöjor, för hudens skull samt miljön och att det sägs att barnet blir blöjfri snabbare;) Sen såklart billigare i längden samt inget upprepade hemsläpande från affär + släpa ut i soptunnan till f*rbannelsen:)

    Jag läste din förklaring på blöjorna. Hur menar du med att pocketblöjjan består av ett inlägg man stoppar i en blöja, alltså vad är det för blöja som menas då engångs?

    Jag hade tänkt köpa ett helt paket från imsevimse på 12 blöjor a´1900 men nu när ja läste ditt inlägg här (gogglade på tygblöjor o kom in här) så tipsade du ju om att man kan köpa två st o testa hur man trivs…. SUperbra idé.
    Varför har jag inte tänkt på det. 🙂
    Så nu ska jag beställa 2 st o testköra dem ngra ggr när det är dags. Vi får barn om ca 4 veckor.

    Gilla

  4. hippiemamman skriver:

    Vad kul att ni vill prova tygblöjor moonie!

    Det inlägget jag menar är ett tygstycke i t ex microfiber, hampa eller något annat material som har hög uppsugningsförmåga. Antingen viker man det eller så har det rätt form från början.

    Precis, det kan kännas skönt att inte köpa på sig ett stort paket på direkten. Om man inte trivs med en viss blöja kan man alltid sälja av den begagnat.

    Lycka till! 🙂

    Gilla

  5. Kia skriver:

    Vilket bra inlägg om tygblöjor!!
    Ska nog ta och beställa hem lite pocketblöjor så man även får testa på det.
    Ta hand om dig!

    Gilla

  6. jennie skriver:

    Tygblöjor är bäst.:) Vi har inte köpt ett enda blöjpaket, och våra barn är 2 år och den andra 10 månader.:)

    Vi har inte upplevt det jobbigt alls, utan har haft med dem på semester och sånt med.

    Ett tips bara, ha nog många blöjor så att de räcker någon/några dagar extra. Vi har beräknat 30 blöjor/barn. När vi hade två blöjbarn tvättade vi ju varje dag, men med bara ett blöjbarn behöver vi bara tvätta var tredje. Och orkar vi inte packa de torkade blöjorna kan vi strunta det i någon dag till, för man har ändå så det räcker.:)

    http://www.tygisar.blogspot.com där har jag skrivit lite om tygblöjor.:)

    Gilla

  7. alexandra skriver:

    hej vilket bra inlägg.. jag har en dotter på 16 månader som jag vill ha blöjfri och jag har fått låna några tygblöjor men jag förstår inte vilken sorts av blöja det är.
    det är som en rektangulär filt som man viker och lägger i en blöja med plast på insidan och kardborre för att färsta dem. jag vet inte om jag fått till det rätt jag har kollat på youtube för att se olika vikningar av tygstycket. men varje sak jag har testat på dottern. ser så enormt klumpigt ut. och det är ju inte fel på strl för hon väger 10kg och har tygblöjer från 9-12 kg. jag ser när hon går att hon inte går som hon gör när hon har engångsblöjor. du har möjligtvis inget tips på om det finns någon tygblöja som inte blir så extremt stor. utan mer som en engångsblöja. och jag vill ju att hon ska känna att hon kissar och bajsar. vilka tror du passar?

    Gilla

  8. hippiemamman skriver:

    Alexandra: Ledsen att jag svarar lite sent! Jag känner inte exakt igen vilken typ av blöja du har, men det låter lite som en pocketblöja med icke-formsytt inlägg. Visst blir det större med en tygblöja eftersom engångsblöjan utvidgar sig allt eftersom det kommer kiss i.
    Om du vill ha ett smidigare alternativ kan du t ex välja ett smidigare inlägg (formsytt i microfiber) eller en allt-i-ettblöja som brukar vara de allra smidigaste varianterna. De tål inte lika mycket kiss, men är jättebra om man pottränar samtidigt och ändå går på toa ofta.

    Hoppas du hittar något bra! 🙂

    Gilla

  9. […] affären, mindre sopor, mysigare med tyg, vänligare mot huden, de kan bli torrare fortare osv. Läs mer.   Äta […]

    Gilla