Plockmat till bebisar

Alla bebisar vill inte äta puréer men alternativet plockmat eller baby led weaning som det också kallas verkar vara ganska okänt bland dagens föräldrar. Det finns en stor rädsla för att barnet ska sätta i halsen, men det behöver inte alls vara något större problem (se nedan). Om man tänker på hur folk gjorde förr i tiden så var det väl knappast så att stenåldersmamman eller medeltidspappan plockade fram stavmixern så fort det var dags att mata bebisen, utan antagligen tog man väl en bit mat och tuggade/klämde lite lätt på den så att den blev mjuk och stoppade i munnen eller handen på bebisen. Det är precis så som jag gör med min dotter nu. Hon gillar inte puré, men små mjuka bitar av till exempel majs, melon, päron, ärta, macka, kex och broccoli går ner utan problem.

Vill du lära dig mer om plockmat så tipsar jag om dessa två artiklar: http://se.babycenter.com/baby/startingsolids/babyledweaning/

http://www.tribalbaby.org/babyLedEating.html

Här är ett utklipp ur den första artikeln:
”Sedan sextiotalet har den rekommenderade åldern för introduktion av fast föda ökat från tre till fyra och nu till sex månaders ålder, men sättet vi gör det på är fortfarande anpassat till tremånadersbebisar; grötar eller puréer av en frukt eller grönsak i taget och senare mer puréade ingredienser och slutligen, efter flera månader, mosad mat.

I enlighet med Världshälsoorganisationens rekommendationer ger man nu rådet att introducera fast föda till barn vid omkring sex månaders ålder. Efter sex månader har de flesta barn stark nacke och rygg och kan sitta upp med stöd. Koordinationen mellan hand och öga har blivit såpass bra att de kan sträcka sig efter och gripa tag i mat som de håller fast med knuten hand.

Vid sex månaders ålder rekommenderas i första hand mosad mat som kompletteras med plockmat när barnet är redo. En del föräldrar känner att deras barn är redo för plockmat redan vid sex månader.”

Utan plockmat hade jag fortfarande haft en liten matvägrare här hemma. Hon äter sig aldrig mätt på mat, men numera äter hon och är glad. Det är ett stort framsteg.

4 Responses to Plockmat till bebisar

 1. […] Sedan kan det vara bra att komma ihåg att alla barn inte tycker om puré och gröt. Vissa barn vill inte alls bli matade med sked. Då (och även annars) är plockmat en mycket bra idé. Läs mer om det här. […]

  Gilla

 2. Snisk skriver:

  Oh, så intressant & vettigt.
  Tack för länktips!!

  Gilla

 3. […] Plockmat till bebisar 257 visningar […]

  Gilla

 4. […] Plockmat till bebisar […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: