Babybjörn vs Manduca

Babybjörn är ett stort, svensk märke som har en väldigt stor reklambudget. De gör reklam i praktiskt taget varenda föräldratidning och finns hos alla barnprylsåterförsäljare. Många kopplar ihop sele med Babybjörn som om sele är lika med Babybjörn. Därför är det inte alla föräldrar som vet att det finns många bättre alternativ till Babybjörn i form av sjalar och ergonomiska selar. Nu ska jag förklara varför dessa är bättre genom min ergonomiska sele Manduca som  exempel.

Babybjörn vs Manduca

 1. Manducan har över fyra gånger längre användningstid.
 2. Manducan är mycket bekvämare tack vare ett avbärarbälte runt midjan.
 3. Manducan är mer mångsidig eftersom man kan variera bärandet mellan mage, höft och rygg.
 4. Manducan är ergonomisk för barnet eftersom det låter barnet sitta i den naturliga grodpositionen istället för att hänga i skrevet med fel läge för ryggen.
 5. Manducan ger bra möjligheter för barnet att se sig omkring utan att utsättas för alla massiva intryck som barnet får om de hänger framåtvänt i en Babybjörn.
 6. Manducan är en bättre investering prismässigt än Babybjörn, särskilt om man ser till den långa användningstiden.

Användningstid
Det är få som orkar bära barn över 6-7 månader eller 8-9kg i en Babybjörn. Det blir helt enkelt för slitsamt för axlarna och ryggen. I en ergonomisk sele som till exempel Manduca, Ergo eller Beco kan man bära barn som väger uppemot 20kg. Min 11-kilosbebis bär jag i flera timmar utan att få ont, det enda jag känner av är trötthet i benen (dvs. bra motionsträning). En ergonomisk sele kan man använda från nyfödd (ibland behövs extra insats, ej på Manduca) upp till 3-4 år medan en Babybjörn används från nyfödd till kanske 6-9 månaders ålder beroende på vikt, storlek och egen styrka. En ergonomisk sele är alltså en mycket bättre investering när det gäller användningstid.

Bekvämlighet
Ett lite större barn som är stadigt i nacke och rygg bär man naturligt på höften eller över magen. Man låter bäckenbenet utgöra stöd eftersom ryggen och bäckenet är starkare än vad axlarna är. Därför har de ergonomiska selarna kraftiga avbärarbälten runt höft och mage så att barnet liksom sitter höft/mage/rygg. Det blir precis som en ryggsäck bekvämare om man spänner bandet om magen och låter höften ta del av tyngden.
Babybjörnselarna har inget avbärarbälte runt bäckenet utan där bärs hela tyngden på axlarna, något som blir ohållbart i längden. Därför orkar de flesta inte bära mer än någon timme i en Babybjörn, vilket är mycket kort bärartid mot en ergonomisk sele där man kan bära i uppemot 8-12h om dagen om man har benstyrka nog. 3-4h på raken är inget problem för de flesta, särskilt om man växlar mellan rygg- och magläge.

Mångsidighet
Babybjörnen har bara ett läge och det är att bära på magen. Att bära på mage blir oftast för tungt när barnet blivit över året och då är höft- eller ryggläget mycket bekvämare. På de ergonomiska selarna kan man lätt växla läge och man kan därmed variera belastningen.

Ergonomi
Tänk dig att hänga i en bungyjumpsele i en timme. Hela din kroppsvikt hålls uppe genom tyget du har mellan benen. Barnet sitter inte ergonomiskt i en Babybjörnsele. Den naturliga positionen för barn kallas för grodposition och den innebär att barnet har knäna högre än rumpan. Barnet klänger sig fast mot föräldern genom att knipa ihop med knän och ben runt om höft eller mage. Detta avlastar bäckenet och ger barnet möjlighet att hålla sin rygg c-formad, vilket är den naturliga formen för bebisar tills de blivit cirka 2 år och fått den färdiga s-formen på ryggraden (läs mer på denna ypperliga och lättfattliga sida: http://www.pepplon.se/information.php?info_id=25). Grodposition är alltså den naturliga sittställningen när barn bärs och den kan barnet inte få till i en Babybjörnsele, till skillnad från sjalar och ergonomiska selar.

Det har inte gjorts någon bra forskning på hur eller om det skadar bebisen att hänga i skrevet i en Babybjörn, men man skulle ju kunna gissa att det eventuellt kan bidra till ryggont och en försvagad rygg senare i livet (obs! spekulationer!). Det enda man vet är att det naturliga för barnet är inte att hänga med benen rakt ner och med rak rygg, utan att sitta med mjukt rundad rygg och uppdragna knän.

Hänga framåtvänd
Många vill att barnet ska få hänga framåt så att det ser ordentligt. Men precis som att läkare rekommenderar barnet att sitta riktat mot föräldern i en barnvagn de första 1,5 åren så är det inte bra att sitta framåt i en Babybjörnsele. En bebis riktad framåt har ingen möjlighet att skärma sig från alla intryck det får. Om barnet sitter vänd mot föräldern kan det välja om det vill titta ut eller begrava sitt huvud in mot föräldern. Om du föreställer dig att du sitter fastspänd framför en stor bildskärm som täcker hela ditt synfält, där det snabbt strömmar förbi budskap, bilder och ljud så kan man ju tänka sig att det blir lite obehagligt efter en stund. Att inte kunna vända bort huvudet då skulle nog kännas plågsamt. Många barn blir gnälliga och trötta eller uppspelta av för mycket intryck och aktiviteter och då kan det känns skönt att ha sin förälder nära så att man kan stänga av alla intryck.
Många klagar över att det är svårt att bära ett lite större barn inåt i en Babybjörn eftersom barnet inte ser ut ordentligt åt sidorna och blir otålig. Men de ergonomiska selarna är utformade annorlunda så att barnet bättre ser ut åt sidorna. Dessutom kan man böra högt upp på ryggen samt på höften, vilket gör att barnet får bra möjligheter att se ut – om det vill.

Pris
Babybjörnselarna är dyra om man ser till den korta användningstiden. De kostar från 800-1300kr och kan användas i uppemot 6-8 månader. Jämför det med en Manducasele för 900kr som kan användas i 3-4 år. Becon och Ergon kostar omkring 1000-lappen. Om man vill sy en egen Mei Tai-sele kan man komma ner i tygsummor på 100-300kr.

Dessa sex argument tycker jag väger tungt för att att man ska investera i en ergonomisk sele eller sjal istället för en från Babybjörn.

Uppdatering

Babybjörn verkar ha tagit till sig av kritiken och kommit med en sele med avbärarbälte i midjan. Selen har även en lite bättre position för barnet, dock inte tillräckligt bra ur grodpositionssyn, varför jag fortfarande tycker att ergonomiska selar är att föredra. Att kunna bära på ryggen (som man inte kan med en Babybjörn) förlänger också användningstiden avsevärt. Vem säger att barnet inte vill bäras längre efter 7-9 månaders ålder?

Köpa sele/sjal

Hur gör man nu om man vill köpa en ergonomisk sele eller sjal? Det första man bör göra är att surfa till www.sjalbarn.se som är en samlingsplats för föräldrar som bär sina barn. På första sidan finns en mängd länkar till sjal- och seleåterförsäljare på nätet. De har ibland ”showrooms” där man kan få komma och prova selar i deras affär. Det finns även en bra begagnatmarknad för selar och sjalar i mycket fint skick. Kika på forumets Säljes och Köpes-del eller på Blocket.

Lycka till!

12 Responses to Babybjörn vs Manduca

 1. […] har skrivit mer om det. (Letar man i hennes blogg finns det mer bloggat om det)https://hippiemamman.wordpress.com/2008/08/13/babybjorn-vs-manduca/ […]

  Gilla

 2. […] som inte alls är hippieaktiga, titta t ex på Ergo och Manduca). Bär inte i Baby Björn. Se mer här och […]

  Gilla

 3. Nina skriver:

  Mycket bra och informativt om detta, är själv inne på en Manduca eller en Ergo. Ska genast kolla upp Beco också.

  Gilla

 4. Anna H skriver:

  Väldigt bra inlägg! Vi har en BabyBjörn och jag har upplevt precis de problem du beskriver om att det är tungt att bära, att barnet inte gillar att åka bakåtvänt för att han inte ser något etc… har funderat på om det är onödigt att köpa en ergonomisk bärsele, men nu tvekar jag inte längre. Nu återstår bara att bestämma vilken modell jag ska köpa.

  Gilla

 5. […] någon vill ta del av min utläggning om Baby björn vs. Manduca och andra ergonomiska selar så kika på […]

  Gilla

 6. Linda skriver:

  Jag sparar det här inlägget som en favorit för jag är inne på att köpa en ny bärsele. Har en BB sedan tidigare men den börjar bli lite trång för vår kille (på 6 månader). En sak jag undrar bara är om det går snabbt att få på sig manducan? Jag kommer nämligen att använda den varje dag för att bära upp och ner för trapporna i vårt hus, mellan vagn och lägenhet. Då vill jag ha en bärsele som är smidig. Jag har en sjal men den är för krånglig tycker jag!

  Gilla

 7. hippiemamman skriver:

  Linda: Jag tycker att det går snabbt att få på sig Manducan. Spänna höftbältet, sätta barnet på plats, dra upp ryggstycket och sedan på med axelremmarna. Det tar bara några sekunder när man är van. Jag får även upp dottern på ryggen nästan lika snabbt (men det är ju lättare nu när hon är över ett år och har bättre balans).

  Jag tycker att Manducan är en jättebra sele så jag tror att du också kommer att bli nöjd! 🙂 Lycka till!

  Gilla

 8. Anna Andersson skriver:

  Hej!
  Bra med lite info från någon som har erfarenhet av olika bärselar. Har oxå funderat på att köpa en manduca och nu har jag bestämt mig 🙂
  Valde mellan den och en babybjörn….
  Funderade på babybjörnen just med tanke på att barnet inte kan sitta framåt i en manduca, men som du skriver kanske hon inte behöver det…..

  Gilla

 9. Katharina skriver:

  Tack så hemskt mycket för denna utförliga jämförele! Den avgjorde helt klart mitt val! Hade aldrig hört talas om andra märken än Babybjörn men när jag började googla dök de upp tillsammans med denna sida och ja, du sålde den åt mig iaf! 🙂

  Gilla

 10. […] Babybjörn vs Manduca […]

  Gilla

 11. Linda skriver:

  Ergonomisk sele är bäst!
  Jag har burit vår två-åring på ryggen i Manducan när jag är gravid. Även det funkar utmärkt bara man har höftbältet under magen. När nya bebisen kommer kommer jag bära bebisen i Manducan eller sjalen och så får storebror gå eller åka i sin sulky. Man kan säkert få till bebisen i sjalen och storebror i Manducan på ryggen 😀

  Gilla

 12. susie skriver:

  Bra skrivet! Mycket inspirerande. Jag bär min 10-månaders i en Mei Tai-modell och är supernöjd med det och så även mitt barn =) /Susie

  Gilla

%d bloggare gillar detta: