Framåtvända barnvagnar som Urban Jungle

Barn under 1,5 år ska inte sitta vänt bort från föräldern enligt läkares rekommendationer. Barnvagnstillverkarna har en gräns vid 1 år.

Varför tillverkas då barnvagnar där sittdelen inte går att ha vänd mot föräldern?

Urban Jungle är en väldigt populär barnvagn och det finns många kopior på marknaden. När barnet vuxit ur liggdelen fysiskt och mentalt (många barn vägrar att ligga ner efter 4-5 månader) så tvingas man som Urban Jungle-ägare att vända barnet bort från sig direkt. För det finns inget annat alternativ i konstruktionen.

Vid cirka 6-7 månader till omkring ett års ålder genomgår barnen en mycket känslig period i livet med separationsångest och rädsla för främlingar. Under denna period behöver barnet vid minsta osäkerhet ha möjlighet till ögonkontakt med föräldern för att se till att allt är som det ska. Om pappa/mamma ler, så är det okej. Men vart vänder man sig om föräldern inte finns inom synhåll?

Det pratas om att TV skulle kunna ge barn ADHD-problem och att för mycket aktiviteter stressar barnet och gör att det får svårt att slappna av och sova (hur det ligger till med detta vet jag dock ej). Men för mycket intryck är något som barn inte mår bra av. Barn måste få möjlighet att värja sig från hörsel- och synintryck. Att borra in huvudet mot pappas bröst eller titta upp på mammas rofyllda ansikte kan vara något som lugnar en uppstressad baby.

På samma sätt som man som vuxen kan bli stressad och nästan illamående av att åka först i en snabb berg-och-dalbana på Liseberg eller när man åker X2000 och ser landskapet virvla förbi, så kan barnet bli uppstressad av alla intryck som det innebär att åka framåtvänd i en barnvagn i ung ålder. Här finns en artikel i Svenska Dagbladet om hur bebisars hjärnor blir överstimulerade av för mycket intryck. Här finns en annan artikel som diskuterar studien som gjordes i England om hur barn blir påverkade av att åka framåtvänt.

Vissa barn hanterar troligen den här stressen bättre än andra och då kan man givetvis vända barnvagnen tidigare än 1,5 år. Men att många vänder vagnen på rutin, utan att först ha lagt märke till att barnet inte accepterar att inte ”se ut” lika bra som det finns möjlighet till, det är jag emot. Att det finns barnvagnar där enda alternativet efter 6-månadersdagen är att låta sin bebis sitta framåtvänt – det tycker jag är hemskt!

Jag blir ledsen varje gång jag ser en liten bebis under året halvligga i en framåtvänd barnvagn med stora stirriga ögon, utan någon möjlighet att se sina föräldrar för att verifiera att allt är okej i omgivningen.

Vänd inte barnen innan de är mogna! Köp inte vagnar så som Urban Jungle till barn som är under 1-1,5 år! Det finns många jättesmidiga bra vagnar som är vändbara så att man kan köra framåtvänt först när barnet ”kräver” det. För det finns ju ingen anledning att vända sittdelen innan dess.

7 Responses to Framåtvända barnvagnar som Urban Jungle

 1. The Mum skriver:

  Håller med dig fullständigt i ditt inlägg.Jag länkar ditt inläg i min blogg!

  Gilla

 2. […] Vänd inte barnvagnen förrän efter minst ett år, gärna 1,5 års ålder. Bär inte framåt i sele. Läs här. […]

  Gilla

 3. Agneta skriver:

  Hej, jag håller med, vill jättegärna ha en vagn som är föräldravänd. Men jag har som krav att den ska vara smidig och ”stads-liten”. Typ Brio sitty men föräldravänd. Har du några tips?

  Gilla

 4. hippiemamman skriver:

  Agneta:
  Jag har inte sett så många bakåtvända små sittvagnar tyvärr, det är konstigt/synd att inte fler gör sådana! En jag vet som är väldigt liten och smidig är Bugaboo Bee, men den kostar ju också en hel del mer än en vanlig sulky (nästan 5000kr!).

  Själv har jag en Bugaboo Cameleon som ju är väldigt liten, men ändå har ligg/sittdel, är ställbar och vändbar. Men den kostar ju också en hel del tyvärr.

  Gilla

 5. […] Framåtvända barnvagnar som Urban Jungle 611 visningar […]

  Gilla

 6. jennie skriver:

  Vi har en babytravel syskonvagn. Liggdelen växer de ur ganska så nabbt. MEN eftersom jag vägrar vända henne så kommer hon få sitta i den över sommaren också, trots att hon är över ett då.:) Tyvärr funkade inte Emmaljunga syskonvagn för oss (där man kan ha barnen emot sig), eftersom storasyster inte kunde låta bli lillasyster… Lägger man en kudde under madrassen i liggdelen så kan ju barnet sitta utan att det blir trångt:)

  Gilla

 7. […] Framåtvända barnvagnar som Urban Jungle […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: