När börja med smakportioner?

Det råder många missförstånd kring det här med bebisars matintroduktion. BVC säger en sak, mammorna på ett forum ett annat och läkarna något tredje. Men Världshälsoorganisationen (WHO) samt Livsmedelsverket har fastslagit bra rekommendationer.

Bröstmjölk är otroligt nyttigt och bra på alla de vis och enligt WHO är det bra om barn ammas i 2-5 år. I Sverige är det få som följer dessa rekommendationer tyvärr. Här verkar det råda någon slags norm om att barn ska vänjas av vid 7-10 månaders ålder, därefter börjar det bli ”äckligt” att amma. Jag tycker att det är synd att det blivit så, men jag vet att det finns människor som aktivt kämpar för att ändra denna syn.

Livsmedelsverket rekommenderar att man ammar barnets hela första år och inte vänjer av för tidigt (om barnet inte på eget initiativ vill sluta tidigare förstås, då finns det inte så mycket att göra åt saken).

Faktum är att egentligen är det inte meningen att man under första året ska ”vänja av” barnet vid bröstmjölk och ”byta ut” mål, utan istället ”vänja till” barnet vid mat och ”lägga till” matportioner vid sidan av amningen. Det är fullt normalt att inte äta hela portioner vid 8 månaders ålder, vad som än står i föräldraböckerna.

När ska man då börja med smakportioner? Den tidigare rekommendationen har varit vid fyra månaders ålder, men för fem år sedan ändrade svenska myndigheter den till sex månader. Det har funnits en föreställning om ett ”smakfönster” vid fyra månaders ålder där barn är extra intresserade av nya smaker. Men denna teori är bluff och båg och ett reklamtrick påhittad av Semper för att sälja mer barnmat (teorin publicerades i en skrift utgiven av Semper). Det finns inget som helst stöd för ett smakfönster i någon forskning som gjorts. Snarare är det så att barn som börjar tidigare med mat generellt sett får svårare att komma upp i större portioner. Att försöka peta in mat i en mun som som inte är redo motverkar sitt syfte.

När ska man då börja? Är det 6 månader som prompt gäller? Nej, den enda vettiga tidpunkten att börja med smakportioner är när barnet faktiskt är redo. Det är ju även vad det sunda förnuftet säger. Det är inte nödvändigtsvis på 6-månadersdagen, utan kan lika gärna vara vid 7 eller 8-månaders ålder. När är barnet redo då? Jo, när barnet sträcker sig efter din gaffel, när barnet tittar storögt på dig när du äter, när barnet gapar när du sträcker fram mat mot det osv. Att barnet automatiskt petar ut mat med tungan är ett tydligt tecken på att det inte är redo.

Livsmedelsverket och WHO rekommenderar helamning fram till 6 månader, vilket innebär att barnet inte ska äta något annat än bröstmjölk/ersättning, AD-droppar och eventuella mediciner fram tills barnet är ett halvår gammalt. Om barnet vid 6 månader inte visar något intresse för annan mat så ska man givetvis fortsätta helamma tills intresse uppstår. Om barnet visar stort intresse innan 6-månadersdagen så kan man prova med mat för att se om ens barn råkar vara ett tidigt barn. Men det finns fördelar med att vänta till minst 6 månaders ålder. En amerikansk studie visar att risken för luftvägsinfektioner och lunginflammation samt öroninflammation statistiskt ökar om man ammar uteslutande bara i 4-5 månader istället för minst 6 månader (Full Breastfeeding Duration and Associated Decrease in Respiratory Tract Infection in US Children, Caroline J. Chantry, MDa, Cynthia R. Howard, MD, MPHb, Peggy Auinger, MSb,c).

Här finns ett bra blogginlägg om varför man ska vänta 6 månader innan man börjar ge annan mat till barnen. Det behandlar bland annat hur barnmatsföretagen tjänar på att få föräldrar att tro att de ska börja med mat tidigt. Även här finns ett bra inlägg på samma tema.

Sedan kan det vara bra att komma ihåg att alla barn inte tycker om puré och gröt. Vissa barn vill inte alls bli matade med sked. Då (och även annars) är plockmat en mycket bra idé. Läs mer om det här.

*Uppdatering 2012*

Enligt nya rekommendationer är det okej att ge ”smaksensationer” i ett kryddmåtts storlek från fyra-fem månaders ålder. Men det handlar inte om att sleva i gröt och puré utan just ett litet makprov från fingret eller en sked.

MOLLANS HISTORIA
Jag ammar min 11-månaders till 75% ungefär. Hon har varit seg med mat. Vi började ivrigt på 4-månadersdagen eftersom vi fått inaktuella rekommendationer. Mollan spottade ut maten som vi provade med nån gång i veckan fram till 6,5 månaders ålder då hon började svälja. Hon ratade gröt och puréer. Vid 7-8 månaders ålder började vi med plockmat och plötsligt gick det an att äta igen. Vid 9 månaders ålder åt hon kanske en 1/4 portion 1-2 ggr om dagen. Vid 10 månaders ålder införde vi 3 mål mat om dagen, men portionerna fortsatte vara små. Hon ammade till 80-90%, vilket var lika ofta som när hon var spädbarn (varje-varannan timme). Igår bestämde jag mig för att nä, nu får det vara slut med ammandet varje timme. Jag hinner inte och orkar inte. Att amma 3-6ggr per natt känns inte hållbart när Mollan nästan är ett år. Nu ska jag erbjuda mat varje gång hon vill amma såvida hon inte precis ätit mat. Igår ammade hon inte på 3,5h när vi var hemma och det är nog rekord. Istället åt hon banan vid två tillfällen samt satte i sin spaghetti och köttfärssås (av quorn). Molly verkar vara en småätare och då får vi anpassa maten till det.

2 Responses to När börja med smakportioner?

  1. Maria skriver:

    Vad jag än googlar på hamnar jag alltid på din blogg – allt du skriver är alltså väldigt intressant! 🙂

    Gilla

  2. […] När börja med smakportioner? […]

    Gilla

%d bloggare gillar detta: