Hudkontakt för trygghetens skull

Jag läste just ett mycket intressant inlägg av hjärnforskaren Nils Bergman. Han skriver om den mycket viktiga hudkontakten med nyfödda barn och vilken roll amningen spelar för anknytningen. Här är ett kort utdrag:

”Det nyfödda barnet är ur biologisk synpunkt ganska omoget, men denna biologiska omogenhet betyder inte att det nyfödda barnet saknar kompetens. Barnet kan mycket väl bestämma om det är i fara eller i trygghet. Och det är inte komplicerat. Det är mammans närvaro som är det avgörande. Utan mamman är barnet i livsfara, och barnet larmar omedelbart om detta, genom att gråta. Men om gråtandet inte gör att mamma plockar upp barnet, då måste faran för mamman vara stor också … ”annars skulle hon alldeles säkert plocka upp mig”, det vet barnet. Det kan vara något rovdjur i närheten, och då är det inte särskilt smart att gråta. Bättre att hålla helt knäpp-tyst, ligga still, inte röra sig alls. I förhistorien kanske det handlade om att mamman hade klättrat ett träd i närheten, och gömt barnet under ett snår, där det är tryggt så länge det ligger tyst och stilla. Detta är ett kompetent beteende. Men ”tryggheten” på detta sätt kostar, höga halter av stresshormoner under långa tidsperioder orsakar förändringar in hjärnans banor. Hjärnan förväntar sig att den värld den har fötts till har mer fiender och hot, än familj och vänner. ”Var vaksam, se till dig själv, bry dig inte om andra” blir hjärnans budskap.” (Nils Bergman) (min fetmarkering)

Som många läkare, antropologer och psykologer redan konstaterat så betyder kroppskontakt och omedelbar respons på spädbarnets signaler otroligt mycket för barnet – både för trygghetens skull, men även för hjärnans utveckling samt stresståligheten.

Låt inte spädbarnen ligga och skrika ensamma i sängen! Lämna inte barnet vaket i barnvagnen/sängen/på golvet/babysittern hela dagarna (men stundtals är ju okej). Låt spädbarnet få vara där det mår bäst av att vara – i din famn. Använd sjal eller ergonomisk sele så får du mycket gjort ändå.

One Response to Hudkontakt för trygghetens skull

  1. Tittit skriver:

    Hej hippiemamma
    Tack för en intressant och underhållande blogg -jag läser och tar till mig!!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: