Samarbeta med barn

Ibland kan det vara svårt att tro, men barn vill generellt sett inte göra livet surt för föräldrarna. (;-)) Men som alltid när man lever tätt inpå folk och/eller har olika mycket makt så uppstår konflikter. För att undvika bråk/tårar finns det många knep att ta till.

Bekräfta känslor

Det är dags att säga hejdå på förskolan och barnet klamrar sig envist fast vid dig med tårar i ögonen. Istället för att bryskt säga att ”nej, nu måste jag gå” eller låtsas som ingenting kan man prova att säga: ”Jag kommer att sakna dig också! Men vi ses ju snart igen” eller ”Jag förstår att du är ledsen.”

Barnet har då fått sina känslor bekräftade och behöver inte kämpa för att bli sedd av sin förälder. Barnet vet att föräldern förstår och visar sympatier. (sen är det inte sagt att barnet automatiskt slutar gråta för det, men det bekräftelsebehovet tillfredsställs i alla fall och det kan fungera i många fall.)

Säga ja

Barnet hör så många ”nej” och ”inte” varje dag. Det är tråkigt att höra vad man inte får göra. Det tycker vi vuxna med. Man går ofta in i försvarsläge då. Så istället för att pracka på barnet massvis med förmaningar så kan man uppmana barnet. Testa detta:

  • ”Sätt dig på stolen” istället för ”du får inte vara på bordet”
  • ”Håll i dig” istället för ”akta dig”
  • ”Vill du ha en macka/äpple/russin?” istället för ”nej, det blir inget godis”

osv. osv.

Möblera om hemma och ställ undan fina stilleben som barn inte får röra. Gör hemmet barnvänligt. Det är inte kul att springa runt och leka polis och barnet kommer uppskatta att slippa bli hunsad med hela tiden. Vi sydde ett madrasserat skydd för TVn så att Molly inte kommer åt att peta på den (F är rädd för skrapmärken och döda pixlar).

Säga nej

Bestäm dig för vad som är allra viktigast. Vilka regler tummar vi inte på? Håll fast vid dessa med näbbar och klor, för börjar du rucka på dem så vet ditt barn att det kan hända igen och slutar kanske aldrig att tjata.

Jag brukar säga att om det inte skadar mitt barn, andra människor eller omgivningen/miljön/sakerna samt är superduperjobbigt att städa upp efteråt – låt barnet hålla på!

Men ibland då?

Ett sätt att komma runt denna alltid eller aldrig-problematik med ett lite äldre barn är att säga: ”Jag vill inte att du…hoppar i soffan/äter glass idag/går hem till en kompis” osv. Då är det ingen regel utan något som du som förälder tycker…just nu. Sedan är du fri att ändra dig.

Kommentarer är stängda.