Barn under 4 år ska åka bakåtvänt i bilen

Det finns många som vänder sina barn så att de kan åka framåtvänt i bilen pga att de skriker, kräks, har böjda ben eller pga att de växer ur bilbarnstolen (och så köper de en billigare framåtvänd istället). Men hur tänker man då?

Det är fem gånger större risk att barnet dör när det åker framåtvänt. Här skriver NTF om varför barn ska åka bakåtvänt de första fyra åren. Det handlar bland annat om att småbarns huvuden är oproportionellt stora och att en bakåtvänd bilbarnstol belastar jämnare vid en krock. Här kan ni se en video som torde tala för sig själv:

Det är väldigt synd att inte alla andra länder har förstått detta. Det är mycket vanligare med framåtvända bilbarnstolar utomlands. Sverige är ett föregångsland i denna aspekt (så att försvara sig med att man i t ex ”USA gör ditten och datten” är tyvärr inget argument).

Jag förstår inte hur vissa föräldrar kan spela med sina barns liv. Hellre en skrikande unge än en död unge, eller hur? Sedan försvarar sig vissa med att ”de kör så säkert så”. Ja, eller hur. För du är ju alltid helt ensam ute på vägarna?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: