Äppelmoshi och Askungemoshi

Igår kväll läste vi Moshi-boken som vanligt. På slutet pekade jag på Askunge-Moshi resp. Snövit-Moshi (”Äppelmoshi”) och sa att de gifter sig med prinsarna som de hade träffat.

Då blev Molly helt knäckt. Hennes läpp började darra, ögonen vattnades med tårar och hon började peka på Askunge-Moshi och Äppel-Moshi. ”De saknar varandra!” sa hon. ”Inte dem!” (pekade på Askunge-Moshi och prinsen) ”Det ska vara Askunge-Moshi och Äppel-Moshi!”

Till slut fick jag ropa in Fredrik för att få lite hjälp med hur vi skulle hantera Mollys stora sorg när hon upptäckte att Äppelmoshi och Askungemoshi inte gifter sig med varandra (hon har i och med denna bok börjat fundera mycket på det där med att gifta sig). Vi fick helt enkelt dementera allt, säga att Askungemoshi och prinsen bara är kompisar och att Ä och A ska gå till varandra efteråt och gifta sig med varandra.

Det tog en stund innan Molly repat sig från denna hemska upptäckt och vi var halvvägs inne i nästa bok innan hon började le igen.

Jaja, det är ju skönt i alla fall att Molly inte fastnat i heteronormativitetens klor. För henne är det självklart att två söta kaninflickor med stora klänningar ska gifta sig med varandra. Det är bra! Jag är så less på alla antaganden om att alla är hetero och att nästan all kultur/massmedia bara innehåller heteropar med några få undantag.

Självklart ska Askunge-Moshi och Äppel-Moshi gifta sig och från och med nu kommer vi aldrig öppna sista sidan i boken…

(ni får ursäkta mitt fula pixlinga fotomontage)

Mollys kommentar om bilden:

M: Det är två tjejor där! De har klänningar!

S: Vad gör de?

M: Hon ger ett äpple.

S: Vad ska de göra sen då?

M: Då pussas de.

M: De är kära i varandra.

One Response to Äppelmoshi och Askungemoshi

  1. pernilla skriver:

    Nu blir jag allt stolt över lillskruttan. 🙂 Tänk vad fördomsfria de kan vara, de där små. Hoppas att hon aldrig behöver få åsikten om att Askunge-Moshi och Äppel-Moshi ska få gifta sig utmanad såpass att hon ändrar åsikt.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: