Hur föräldrar påverkar sina barn

Läser en intressant bok – Att möta sitt barn – och sig själv som tar upp hur viktigt det är att verkligen lyssna på sitt barn och inte agera rutinmässigt. Författaren Ingegerd Gavelin tar bland annat upp att många föräldrar går till sina egna erfarenheter när de tolkar sina barn. Om man själv har varit mobbad som barn kanske man reagerar väldigt hårt när barnet berättar att någon inte velat leka med henom på förskolan. Men istället för att ringa upp förskolan eller ställa till en scen så är det bättre att behålla sitt lugn och fråga barnet hur det kändes eller liknande. Barnet har kanske en helt annan syn på saken.

Gavelin tipsar om att man ska försöka tänka ett varv till när man reagerar med starka känslor. Varifrån kommer denna känsla? Finns det en händelse i barndomen eller senare som påverkar? I sådana fall kan man skriva ner den och bränna lappen eller liknande för att göra sig kvitt upplevelsen.

Alla blir vi påverkade av våra föräldrar och det finns väl egentligen inga barn som får en ”perfekt” uppfostran utan minsta påverkan från sina föräldrar som i sin tur påverkats av barnets mor/farföräldrar. Men genom att göra sig själv medveten om sina hjärnspöken så kan man som förälder aktivt motverka felaktiga tolkningar.

Som vuxet barn kan man göra samma sak. Efter frigörelseprocessen i puberteten eller däromkring inser de allra flesta att ens egna föräldrar inte alls är perfekta. Det kan vara en väldigt smärtsam upplevelse som jag själv tyvärr inte var med om förrän mina föräldrar skilde sig när jag var 20 år (ja, jag hade väl ingen frigörelse att tala om innan dess). Men man kan hitta många förklaringar till människors ”fel” och dåliga beteenden genom att gå tillbaka till deras barndom och fundera kring hur de blev uppfostrade och behandlade. Sedan kan man gå ytterligare en generation tillbaka och upptäcka än fler förklaringar.

Visst påverkar vi våra barn väldigt mycket. Men med viss självinstinkt kan vi lindra effekten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: