Hippie eller ordningsam?

Igår tittade jag på Mamma byter bo på TV4 (finns på nätet en vecka till). Det handlade om två totala motpoler till familjer där mammorna fick byta hem med varandra för en vecka. (det gick en brittisk variant av TV-programmet för några år sedan).

Den ena familjen var extrema hippies som prioriterade bort städning och rutiner till förmån för leklusta och kreativitet. Barnen åt när de ville, gjorde vad de ville och hjälpte aldrig till hemma. Familjen hade miljoner saker hemma och barnen fick en fri uppfostran utan regler.

Den andra familjen var typiskt övre medelklass med nitiskt städad Styleroom-villa, inga leksaker på bottenvåningen, stenhårda rutiner, fasta tider och fint bordsskick. De hade fem väluppfostrade barn. Pappan uttryckte att ge godis och sötsaker till barn är långsam barnmisshandel och blev helt knäckt när hippiemamman lät hans barn slicka upp florsocker direkt från bordet.

Själv velade jag väldigt mycket under programmet om vem jag var mest lik och höll med. Men till slut kom jag nog fram till att jag är ett mellanting – som nog de flesta är. Visst är jag lite hippie med samsovning, kreativitet och starka känslor, men jag har samtidigt stenhårda regler och rutiner för Molly. Jag skulle vilja se hippiefamiljen ta sig an Molly i en vecka. Vissa barn passar inte in i ”låt gå”-stilen helt enkelt. Det är Molly som gjort mig till en ”sträng mamma”. Hon behöver kort koppel helt enkelt för att inte bli en odräglig typ.

Jag skulle aldrig vilja ha det så sunkigt hemma som hippiefamiljen, men jag skulle aldrig vilja lägga så mycket tid på städning som prettofamiljen. Det är inte alls alltid diskat och avtorkat i köket när vi går och lägger oss och ibland ligger det drivor av ren tvätt under tvättstället. Men vi försöker i alla fall rensa och torka med jämna mellanrum. Lagom är bäst.

Själv är jag uppvuxen utan stränga regler och rutiner. Vi hade ju rutiner, men det var inget som mina föräldrar behövde påpeka hela tiden så som vi gör hemma nu. Men jag och mina systrar var i en annan kaliber än vad Molly är. Så visst formar barnen föräldrarna. Det ska bli spännande att se hur Lillkotten i magen är. Jag hoppas att hen ska vara ett lite lagom lugnt barn. Det hade varit skönt.

Men samtidigt är jag stolt över att jag står pall och inte ruckar på våra regler pga att Molly tjatar. Många föräldrar är rätt mesiga tycker jag och skyller saker på tomten, påskharen osv. Själv är jag inte rädd för att vara ”bad cop” och ärligt talat så tror jag att det är precis vad Molly innerst inne vill och behöver.

När jag och Fredrik inte hade barn så levde vi ganska mycket friare än vad vi gör nu. Ibland åt vi inte middag utan rostade mackor istället och vi hade inte så många fasta rutiner. Detta funkade ju bra första 1,5 åren när Molly inte hade eller behövde rutiner. Men så fort dagisruljansen startade så insåg vi att rutiner är ett måste för att få veckan att funka. Vi har planeringsmöte varje söndag där vi bestämmer hämta-lämna-dagar och vi har ganska strikt uppdelning av hushållssysslor och ansvar. Vi gör exakt samma saker varje dag vid nattning och äter middag ca kl 18-18.30. Att ha barn har helt enkelt tvingat oss att ta ansvar. Jag gissar att det blir så för de allra flesta.

Jag fasar inför tonåren när det gäller Molly. Och tyvärr så kommer jag inte kunna se tillbaka till mig själv och minnas hur det var för jag var inte sån! Jag gjorde aldrig tonårsrevolt, drack aldrig massa sprit, var inte ute och rände på kvällarna och kände inget behov av att trotsa föräldrarna. Bråkade sällan och tyckte inte att de var pinsamma. Men men, det är bara att ställa in sig på att inte kunna snacka ordentligt med henne på typ 7 år och att ligga sömnlös och undra var hon är? Numera finns åtminstone mobiltelefoner. Men men, så länge hon inte börjar knarka och begå brott så får jag väl vara nöjd. 🙂 Och det är många år kvar som tur är.

I alla fall, titta gärna på programmet, det var riktigt underhållande och upp-och-nedvändande. Jag fick mig några tankeställare både åt ena och andra hållet.

Annonser

One Response to Hippie eller ordningsam?

  1. metamorphosis skriver:

    Åh, jag måste kolla det där programmet nu känner jag (play-kanaler på nätet är verkligen räddningen för trötta, gravida mammor som somnar samtidigt som barnen!)

    …och absolut håller jag med dig i det du skriver att olika barn kräver olika föräldraskap, och vill även göra tillägget att olika föräldrar kräver olika föräldraskap för att få familjelivet att fungera! 🙂

    Gilla

%d bloggare gillar detta: