Fredrik är nog en mamma

Med anledning av den här tråden Varför är pappor så lata? så kan vi nog bekräfta nu att det är Fredrik som är mamman och jag som är pappan i den här familjen. 😉

Här kommer listan i trådstarten med min kommentar efteråt:

 

De leker sällan aktivt med barnen. (Fredrik leker oftare och mer gärna med Molly än jag gör (men jag leker också))

De ger inte självmant mamman sovmorgon redan från början, utan att man ber om det. (vi har strikta regler här om en sovmorgon var och jag skulle aldrig kunna tänka mig att skänka honom en extra sovmorgon utan att få en i retur)

De tar inte bara med barnen ut till lekparken ett par timmar en söndagsmorgon, så mamman får sova. Mammor däremot släpar med barnen överallt, för att pappan ska få lite lugn och ro. (Fredrik går ofta ut med Molly själv på eget initiativ och sticker hem till farmor osv. så att jag kan få en dag själv. Samma sak gör jag ibland).

De lagar inte riktig mat när de är själva med barnen. Inga färska grönsaker eller sallader här inte. Nej, snabbmakaroner, donken, kakor eller frysta köttbullar på sin höjd. (Fredrik lagar mat precis som vanligt. Själv orkar jag dock inte det, så här blir det ofta korv med bröd eller ica-pizza).

Ska pappan iväg och handla kan han tänka sig att ta med möjligen ett av barnen, helst inget. Medan mammorna förväntas klara både alla barn, matkassar och gärna slänga i lite tvätt på vägen ut. (jag slutade gå själv och handla med Molly i höstas (eftersom vi bråkade så mycket), så numera tar Fredrik med Molly själv och handlar varje gång (dels pga graviditeten)).

De storstädar inte frivilligt hela huset medan mamman och barnen är och handlar, något som däremot mammor kan göra ( trots att pappan lämnat något av barnen hemma ) bara för att överraska pappan. (vi storstädar väl aldrig bara sådär, men röja lite gör båda när den andra är borta).

De är ofta så stressade att detta med att stanna och kolla på en sten var 10e steg i 10 minuter inte ens är att tänka på, de få gångerna papporna nu är med på promenad. (haha, här är det tvärtom!)

Det är alltid mammor som planerar familjeaktiviteterna på helger tex. Hade inte de gjort det, skulle papporna aldrig följa med på en enda. (Fredrik planerar många av aktiviteterna och är ofta den som kommer på spontanutflykter om vi ej planerat något).

Kalas = har aldrig sett någon pappa komma med barnet. (Fredrik gick med Molly i lördags)

BVC = möjligen mammor och pappor, eller bara mamman med barn, sällan tvärtom. (kan väl bero på att mammorna oftast är hemma första året då de flesta besök är. Men vi tar vartannat läkarbesök, tandläkarbesök osv. numera).

Lekparker = nästan uteslutande mammor. (inte där vi bor! Där är nog omkring 30% pappor. Fredrik är ute oftare än jag eftersom jag hatar lekplatser).

Men visst, det finns nog väldigt många pappor som stämmer in i bilden. Dock tror jag att det ser annorlunda ut i vissa samhällsgrupper. T ex yngre tjänstemän på it-företag och andra moderna företag verkar vara några av de stora undantagen. De vabbar ofta, är föräldralediga länge och tar mycket mer ansvar hemma än många andra. (har mängder med exempel på mitt och Fredriks jobb). På mitt jobb är det inte ovanligt att männen är föräldralediga ett halvår eller mer och det är verkligen inget konstigt. Och folk inspireras ju av varandra. Ju fler pappor man träffar på öppna förskolan, desto fler pappor vågar gå dit.

Sen tror jag att det även är mammors fel att det blir så här. Om man som mamma tillåter sin man att hålla på så här så har han ju ingen anledning att förändras. Det är ju jättebekvämt att leva så. Men om man tar kontinuerliga allvarliga snack med sin man och vägrar låta honom hållas så finns det ju stor chans att något händer. Dock finns det ju obotligt lata människor. Såna pappor som jag t ex! 😉 (haha, nä, sååå lat är jag inte, jag gör min del hemma).

One Response to Fredrik är nog en mamma

  1. Elin skriver:

    Tack för din kommentar! 🙂
    Jo jag försöker borsta så försiktigt som möjligt, & undvika tandköttet…
    Men ibland behöver jag ju bara kolla på tandborsten, så börjar det blöda. =/

    Gilla

%d bloggare gillar detta: