Släppa på kontrollen

Jag har ju tidigare skrivit att jag har sagt upp mig från projektledarrollen här hemma. Vi har delat upp det mentala ansvaret för att hålla koll på saker och det fungerar bra.

De som påstår att män inte kan komma ihåg saker eller planerar för saker har kanske inte låtit dem fullt ut ta ansvaret? (och givetvis kommit överens om det innan, han kan ju inte gissa att han helt plötsligt blivit ansvarig för något!) (Och självklart finns det hopplösa fall)

Imorgon är det Fs kusins födelsedag. För några år sedan hade jag kanske frågat honom nån vecka innan om han köpt present. Men inte nu längre! F ansvarar själv för presenter till sin släkt. Ok, han kanske är sent ute ibland men han glömmer aldrig.

Samma sak med förskolan. Han tar hem lappar som hänger där, fyller på extrakläder och grejar. Ok, ibland kanske det saknas extrakläder, men då kommer M hem med lånekläder och då märker han det. Jag går i alla fall inte och rotar i korgen och fyller på i smyg. Det vore ju att underminera hela grejen.

Hela grejen handlar ju om att han får ta konsekvenserna av sitt handlande. Först då när jag inte räddar honom så inser han att han måste ta ansvar. Det är samma sak med barn. Vi tränar handling-konsekvens med Molly varje dag.

Jag vägrar sopa banan för min man. Han är vuxen och kan ta ansvar. Det kan vara jobbigt att inte rycka in när han gör saker på sitt sätt. Men han löser det ju! Glömmer han extrakläder till molly när de ska ut så kanske han lånar något av nån bekant. Och han är bra på extrakläder nu förtiden.

Asså, det låter ju som att man pratar om att uppfostra hundvalpar. Det är pinsamt! Men de här diskussionerna verkar behövas.

Och det värsta är bebis- och småbarnsmammor som daltar med papporna och gnäller när de gör fel. Visa dem och lita på dem istället! Inget blir ju bättre av att pappan har en bedömande hök efter sig!

Killar behöver ta ansvar i hemmet och tjejer behöver släppa ifrån sig ansvar i hemmet. Kanske lite ovant och jobbigt i början, men man vänjer sig. Det är otroligt skönt när det väl funkar. Det är helt klart värt det enligt mig!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: