EC light för spädbarn

Kan man få helt nyfödda barn att gå på toaletten?
Ja, absolut. Spädbarn signalerar behov av att göra ifrån sig redan när de är helt nyfödda. Om man svarar på signalerna så fortsätter barnet signalera (annars slutar barnet varför det ofta är svårt att börja med EC efter några månader). Det finns många fördelar med att börja med toaletten direkt, bland annat mindre kladdiga blöjbyten samt (för det mesta) en smidigare och snabbare övergång till helt blöjfritt. När barnen blir helt blöjfria varierar, vissa klarar sig utan blöja redan som bebisar, andra som ett- eller tvååringar. Om man tycker att det verkar läskigt att ha bebisen utan blöja så kan man alltid testa EC light, alltså bebis som får gå på potta/toa men ha backupblöja.

Hur ska man bära sig åt då?
Det bästa är att börja spana efter signaler inom de första veckorna eftersom barnet då fortfarande signalerar. Många börjar redan på BB. Signalerna kan se olika ut men består ofta i olika ljud och kroppsrörelser:

 • krystande ljud
 • gnäller till
 • upprepade pruttar
 • skruvar på sig
 • svankar och guppar med rumpan
 • släpper tutten
 • drar upp benen mot magen

Om man inte lägger märke till några signaler så kan man ändå ”potta på rutin” genom att försöka varje gång efter det att barnet ammat/ätit. Mat och toalettbehov brukar nämligen hänga ihop i början när barnen mest sover övrig tid.

Om man vill kan man låta barnet vara naket eller utan blöja under perioder så att man kan se när barnet gör ifrån sig. Då är det lättare att se signalerna.

Hur håller man ett spädbarn som inte kan hålla upp huvudet framför toalett/handfat?
Antingen kan man sätta sig långt bak på toalettstolen och hålla barnet framför sig eller så kan man stå framför toaletten med barnet framför sig. Man håller barnet genom att låta det sitta mot ens kropp. Händerna om låren och ryggen stöttas mot den vuxnes mage eller ben (beroende på hur högt upp man håller barnet). Det är samma metod som man brukar använda till större flickor som behöver hjälp att kissa utomhus. Huvudet stöttas mot ens kropp. När barnet blir större och kan sitta hjälpligt kan man använda potta.

Ett sätt att signalera att det är dags att göra ifrån sig kan vara att säga ”ssssssss” eller ”kissssssss”. Att barnet blir bart om rumpan blir en automatisk signal till barnet. Det är inte konstigt att många barn kissar på skötbordet med tanke på att en kall och bar rumpa är tecken på att det är dags att göra ifrån sig. Passa på att förekomma barnet genom att alltid hålla över toalett vid blöjbyte!

Ambitioner
Spädbarn behöver oftast gå på toa många gånger om dagen och det är lätt hänt att man springer hela tiden. Ett sätt att slippa detta kan vara att ha en bunke där man befinner sig. Ett annat kan vara att fokusera på att fånga bajset. Vissa ECar bara dagtid eller när det passar. EC:andet blir inte förstört av att barnet bajsar i blöjan några gånger om dagen för att man inte hinner. Man kan välja att se varje toalettbesök som ett plus och inte ett måste.

Fortsättningen
Många barn blir helt torra så att de kan gå utan blöja redan från start eller från några månaders ålder. Vissa föräldrar vill inte riskera detta utan fortsätter med ”backup-blöja” fram tills barnet blir blöjfritt vid 1-2 års ålder. Vissa går på toa med barnen varje halvtimma medan andra rutinpottar i samband med blöjbyte med några timmars mellanrum. Det finns många olika sätt att gå tillväga och givetvis är inget rätt eller fel.

Fördelar med EC
Eftersom barnet regelbundet tömmer tarm och blåsa så lär de sig att det är så här som man ska göra. Många barn som går i blöja släpper bara ut överflödet av urinen och går alltså och småskvätter. Det är inte naturligt för barnet.

Potträningen går oftast smidigt när man väl bestämmer sig för att ta bort blöjan helt.

Det är mycket enklare att torka rumpor som inte är helt nedkletade. Dessutom behöver man inte vänta på att barnet ska bajsa klart i blöjan och kontakten med bajset blir minimal vilket minskar risken för röd rumpa. En annan bonus är färre bajskatastrofer med kladdiga ryggar och bodysar samt färre nedsprutade skötbord.

Läs mer
EC Swedens webbplats kan du läsa mer om EC och diskutera i forumet.

Min historia
Jag har ECat båda mina barn. Molly var 3 månader när vi började och hon hade redan slutat signalera. Vi körde rutinpottning i samband med blöjbyte och det fungerade bra. Vi lyckades inte fånga allt bajs men ganska mycket. Vi pottränade aktivt utan blöja hemma från 1,5 års ålder och hon blev helt torr när hon även fick gå utan blöja på förskolan. Då var hon drygt 2 år. Jag upplevde henne som ”seg” vid potträning och det ska bli spännande att se om det går fortare med mitt andra barn.

Stella började vi potta redan på BB. Vi kör nu EC light med signaler och det fungerar bra. Det är inte ofta hon bajsar i blöjan (mer än nån småskvätt här och där, det kommer ju så ofta nu i början). Stella är nu 5 veckor och vi har hittat en bra rutin för det i vardagen. Stella håller sig från signalen tills vi tar henne på toa. Hon signalerar även när hon är färdig genom att hon spjärnar med benen rakt ut. (vet dock inte om detta är en vanlig signal eller inte?) Vår ambition är EC light och fånga bajs. Spädbarn kissar så ofta att vi inte orkar med detta.

Jag tycker att EC är smidigt och bekvämt med tanke på allt kladd man slipper. Jag ser inte EC som något ”bör” eller ”måste” utan som ett plus om man orkar.

Uppdatering:
Stella vägrade blöja när hon var ett år och fyra månader och vid 1,5 år var hon blöjfri. Vid ett år och åtta månader slutade hon även med nattblöja.

4 Responses to EC light för spädbarn

 1. Jennie E skriver:

  Kul att läsa om hur ni gör! Vi kör också på lightversionen, har gjort ända sedan han kom i princip men då visste vi inte att det fanns något som hette EC.. körde helt enkelt mycket blöjfritt och försökte tima in det mesta på skötdynan. Nu provar vi pottan och det fungerar hittills bra.

  Gilla

 2. Lea skriver:

  va roligt att du skrev om ert ec’ande!=) Jag är lite nyfiken på det där med kläder- bör man ha smidigare kläder, som är lätta att få av för att hinna till toaletten i tid (eller går det bra ändå?)

  Gilla

  • hippiemamman skriver:

   Hej! För oss funkar det bra med body och byxor precis som vanligt, men det beror nog lite på bebis också! Stella väntar ju oftast när hon märker att vi bär iväg henne så vi stressar inte. Men jag vet många som kört med tröja och ”babylegs” – långa benvärmare så att de bara behöver ta av blöjan.

   Gilla

 3. […] Allmänt inlägg om EC light för spädbarn […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: