Hållbar konsumtion

Jag har funderat mycket kring hållbar konsumtion på sistone.

Okynnesshopping är nog det värsta av allt. Folk som köper bara för att det är roligt, för att saken var fin (utan att fundera kring om de verkligen behöver saken), för att trösta sig osv. Shopping gör så stor miljöåverkan, det tar tid, energi och fyller upp bostaden på ett obehagligt sätt. Det är inte hållbart att fortsätta så som vi gör i västvärlden.

Men okynnesshoppar gör jag verkligen inte. Så fort jag ser något jag vill ha funderar jag på om jag behöver det och 90% av tillfällena så är svaret nej och då låter jag saken vara. De allra flesta saker jag köper är sådant jag sedan tidigare funderat kring innan, saker jag hemma kommit på att jag behövt. Dessutom har jag slutat gå på stan bara för att det är roligt. När jag ska gå till affärer så ska det vara för att köpa något jag tänkt ut innan.

Så vad är det för saker jag ska/kan köpa?

  1. Förbrukningsvaror (och då ska det vara saker som verkligen går åt)
  2. Hobbyartiklar (som jag verkligen använder, t ex målarsaker, scrapbookgrejer osv.)
  3. Kläder (som faktiskt slits, och då ska det vara en in – en ut, när ett reellt behov uppstår t ex efter att förra plagget gått sönder och inte kan lagas, då kan jag köpa nytt. Samma sak gäller barnen. Behovet ska uppstå först. Inte köpa bara för att det är rea).
  4. Begagnade saker kan jag köpa hur som helst eftersom de inte inte längre gör någon direkt miljöåverkan (mer än ev transport vid köptillfället). Men eftersom jag samtidigt försöker downshifta så ska jag inte köpa begagnade grejer som tar upp onödig plats hemma.
  5. Saker jag verkligen behöver, som jag ser ett reellt behov av. Det kan vara efter att något gått sönder, eller om det skulle förenkla vardagen väldigt mycket. Grönsakshackaren t ex. Skulle lätt kunna ses som onödig, men jag använder den flera gånger i veckan.

I övrigt försöker jag verkligen fundera innan jag köper saker.

För saker tar tid och kostar pengar (och tid är pengar). Det är dyrt/tidsödande att leta/köpa/transportera/förvara/reparera/kasta saker.

Och jag ska också säga nej till att få saker jag inte behöver. Nu händer det inte lika ofta längre, särskilt eftersom jag avskaffat julklappar/presenter till mig själv förutom från några släktingar på Fs sida. Men det går bra att sälja/skänka vidare om jag får onödiga saker. Och de brukar faktiskt följa mina önskelistor ganska bra. 🙂 (jag brukar få kläder och scrapbooksaker typ. I år önskar jag mig mycket på presentkort – bra grejs). Digitala presenter är också bra, ingen miljöåverkan där.

En in – en ut läste jag om några som tillämpat. Det låter ju rätt bra. Dock svårt med två små barn, för det blir så mycket att hålla reda på. Men till hushållet och mig själv så skulle jag kunna tänka så.

Finns säkert mer att fylla i på listan ovan, detta är på intet vis komplett, men nu har jag satt det på pränt, det där som jag funderat kring den senaste tiden.

PS. Vad ska vi göra av våra pengar då? Hur ska ekonomin gå runt? Jo, vi ska konsumera upplevelser och tjänster. Istället för att handla så mycket saker så ska fler gå över till att jobba med tjänster. Jag och många med mig tycker inte att det är hållbart för miljön att hålla igång ekonomin genom att shoppa (onödiga) saker.

PS2. Det svåraste är leksaker tycker jag. För å ena sidan vill jag ju att barnen ska få leksaker ibland (mest på jul/födelsedagar och nån enstaka då och då, samt att de tyvärr får massvis från sin farmor) och å andra sidan så har hon ju så mycket att det räcker och blir över. Men jag vill ju inte beröva dem upplevelsen av att få en ny leksak ibland för jag vet ju hur härligt det var när jag var liten. Men jag får väl försöka köpa mest begagnat och nytt bara ibland och sen skänka/sälja vidare så att det åtminstone återanvänds. Försöka köpa hållbara grejer som funkar över tid och som inte går sönder på en dag. Samt även ge upplevelser, hon tycker ju att det är minst lika roligt att åka till badhuset/bio/lekland, även om det kanske inte är lika roligt just när hon öppnar presenten. Hmm… Svårt det där!

1 Responses to Hållbar konsumtion

  1. […] 21 dec 2012). Jag drömde om 2013 som ska bli ett lite bättre år. Jag funderade ännu mer kring hållbar konsumtion. Det här har verkligen varit grubbleriernas […]

    Gilla