Gör upp med konsumtionssamhället

Läste i senaste Hem & Hyra (Hyresgästföreningens tidning) om Nina Björk som skrivit boken ”Lyckliga i alla sina dagar – om pengar och människors värde” (måste läsas!). Hon kritiserar det kapitalistiska systemet som reducerar oss alla till konsumenter och gör det till en medborglig plikt att shoppa.

Hon säger att ”vi lever i ett samhälle där tillväxt är det primära målet och där vi därför bör drömma materiella drömmar. Du är inte fullständig herre över dina egna begär.”

Det är precis det här som jag varit inne på. Jag tycker att det är sjukt att så mycket i samhället går ut på att vi ska shoppa oss lyckliga och att vi ”bör” shoppa eftersom ekonomin annars inte går runt. Det är miljövidrigt och inte hållbart i längden. Vi måste ställa om och lägga våra pengar på annat än att köpa nytt, nytt, nytt. (vi bör ställa om från onödig produktion och shopping till att köpa tjänster för de pengar som blir över, fler ska alltså jobba i tjänstesektorn eller med miljövänliga och hållbara prylar).

Nina Björk pratar om de eviga renoveringarna, att byta ut soffan när den blivit omodern istället för när den gått sönder osv. Hon uppmanar läsarna att sluta se IKEA-katalogen som en bibel och att inte bry oss om Ernst Kirchsteiger. Våga vägra renoveringar. (själv bor hon i en ganska omodern hyreslägenhet med visst renoveringsbehov…men hon vägrar!)

Denna bok ska jag definitivt läsa. Återkommer nog med mer tankar efter det.

20121208_133206

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: