Genusanalys av nya My Little Pony

Nu har jag sett de första 19 avsnitten av Hasbros My Little Pony Friendship is Magic (tydligen fjärde generationen av MLP, från 2010).

Medan de tidigare serierna från 1983 och 1992 mest innehöll gulliga och modiga ponnys med nästan identiska personligheter så är nya MLP en serie med ett lite bättre genustänk. Den har t o m attraherat vuxna män som tittare och det har vuxit upp en Bronieskultur (bros’ who likes ponies). Och serien är ju bra, så jag förstår dem!

MyLittlePony_splash_2048x1536_EN

Här kommer en liten genusanalys.

Serien handlar om sex tjejer och en drake (Det är Spike som var med redan för 29 år sedan!) och till skillnad från första serien finns det en del killar i serien, men de har alla pyttesmå biroller utöver Spike då. Ja, det är precis tvärt emot vanliga filmer där tjejer mest har biroller utöver ”den kvinnliga karaktären”.

Applejack längst till vänster är den lojala och starka ponnyn, cowgirltjejen som tar hand om äppleskörden. Hon är inte rädd för att hugga i eller bli smutsig. Hon är reko helt enkelt. Handlingskraftig och inte det minsta utseendesfixerad.

Pinkie Pie är den glada ponnyn som älskar party, rosa, skämt osv. Hon studsar alltid fram och har en jättepipig röst.

Rarity, den vita ponnyn, är den karaktär jag gillar minst eftersom hon är väldigt utseendesfixerad och rädd för att bli smutsig. Men samtidigt så jobbar hon hårt som skräddare, hon syr kläder åt andra ponnies och satsar på karriären. Dessutom är hon ganska smart.

Rainbow Dash är den blå ponnyn. Hon är en riktig pojkflicka vars största dröm är att flyga tillräckligt snabbt för att komma med i flygtruppen. Det viktigaste för henne är att vara cool. Hon har en inte särskilt kvinnlig röst vilket gör att Molly kallar henne pojke titt som tätt. Lite queer kanske?

Twilight Sparkle är min favorit (lila). Hon är en riktig plugghäst som ägnar sig åt att studera och rapportera om sina nya erfarenheter av vänskap till sin mentor, prinsessan Celestia. Hon kommer ofta med smarta idéer och är bra på att organisera.

Fluttershy är en bra karaktär, hon är favorit nummer två. Fluttershy är en blyg häst som talar tyst och mjukt. Hon är ganska rädd av sig men hon har bra hand om djur. Det är skönt med mjuka, ”svaga” och introverta karaktärer. Alla måste inte vara så himla framåt hela tiden tycker jag.

Spike är en killdrake. Punkt.

(precis den egenskap fast tvärtom som många tjejer har i andra serier, suck).

Så jag tycker lugnt att ni kan sätta era barn framför Friendship is Magic. Det är en kul serie med mycket humor (för vuxna med!), lite lagom äventyr, lagom moral osv. Lättsammare än 80-talsserien och mindre ytlig än 90-talsserien.

Den är dessutom lite animeinspirerad. Men den innehåller en del snabba klipp, så det är kanske inget för de yngsta. Min femåring älskar serien. Och jag med. 🙂

 

2 Responses to Genusanalys av nya My Little Pony

  1. […] började titta på My Little Pony Friendship is magic och fick ytterligare ett gemensamt intresse med Molly. Hela december var en enda lång nedräkning […]

    Gilla

  2. […] på senaste My Little Pony-serien Friendship is magic. Jag gjorde en liten kort beskrivning av karaktärerna ur ett genusperspektiv för ett tag sedan och berättade då om ”pojkflickan” Rainbow […]

    Gilla

%d bloggare gillar detta: