Hudvård för bebisar

I senaste Råd och Rön skriver de om babyprodukter med tvivelaktiga ämnen.

Det bästa är att inte använda någon produkt alls om det inte är nödvändigt och då ska det givetvis vara en parfymfri produkt.

image

Många ämnen är allergiframkallande och barns hud är väldigt känslig. Råd och rön ger några bra råd här:

image

Jag badar bara Stella i nödfall eller kanske en gång i månaden för att hon gillar det. Om hon är väldigt smutsig i baken så tvättar jag med vatten över handfatet. Tvål behövs inte här.

Våtservetter använder vi inte och jag tycker bara att de ska användas i nödfall, t ex vid blöjbyte i naturen eller utan tillgång till vatten. Vi har alltid en vattenflaska och vanliga näsdukar med. Funkar lika bra. Samma vid skötbordet. Vattenflaska med sportpip.

Vissa badar sina bebisar varje dag och då förstår jag att behovet av salvor uppstår. Vissa barn är ju torrare i huden än andra och kan behöva oljor eller salvor ändå, men att bada flera gånger i veckan och skölja bort kroppens naturliga balans i huden gör ju kanske att en måste börja smörja med produkter helt i onödan.

Den enda produkt vi verkligen behövt har varit en rumpsalva. Då har vi kört Weledas zinksalva. Funkar toppenbra. (Men alla Weledas produkter är inte bra står det bl a i artikeln).

I artikeln står det att ju tidigare och oftare huden utsätts för parfym desto mer ökar risken för allergi. Och när en väl utvecklat en allergi och en har eksem pga den så är barriären bruten och risken ökar för att en ska få fler allergier.

Christina Ribbing som forskat på atopiskt eksem säger att den största utvecklingen av huden sker de första två åren. Men parfym bör undvikas upp till tonåren eller längre.

Så snälla var försiktiga med bebisars och små barns hud!

4 Responses to Hudvård för bebisar

 1. mammabondesson skriver:

  Reblogged this on Mamma Bondesson and commented:
  Hippimamman skriver om hudvård till bebisar:

  Gilla

 2. Jenny skriver:

  Tack för superbra inlägg! Vart kan man få tag på den där tidningen? Nu vet jag inte om det är weledas baby-serie som omnämns i artikeln men jag har ofta undrar över hur den kan ha vunnit priser då den innehåller många hudirriterande ämnen! Även fast det är ekologiskt framställt kan det vara hudirriterande och allergiframkallande, som sagt.

  Gilla

 3. […] en kommentar häromdagen om barns hudvård och Weledas produkter. Det står ju lite i Råd & Rön-tidningen om varför vissa […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: