Molly och queerponnyn

Jag och Molly har ju tittat mycket på senaste My Little Pony-serien Friendship is magic. Jag gjorde en liten kort beskrivning av karaktärerna ur ett genusperspektiv för ett tag sedan och berättade då om ”pojkflickan” Rainbow Dash.

Rainbow Dash är den blå ponnyn. Hon är en riktig pojkflicka vars största dröm är att flyga tillräckligt snabbt för att komma med i flygtruppen. Det viktigaste för henne är att vara cool. Hon har en inte särskilt kvinnlig röst vilket gör att Molly kallar henne pojke titt som tätt. Lite queer kanske?

Från början tyckte Molly mest om pluggponnyn Twilight Sparkle, men nu är hennes stora favorit Rainbow Dash. Hon pratar ständigt om ”Underskruvarna” som är den flygtrupp av coola snabbflygande ponnier som Rainbow Dash vill få en plats i.

Att Molly som tjej dras till ponnyn som är totalt ointresserad av sitt utseende (t o m rufsigt hår och har få ögonfransar), som tävlar (okvinnligt!), vill vara cool, ha coola vänner och göra något så typiskt manligt som att vara snabb och tävla tycker jag är coolt. Det finns fem andra karaktärer att välja på, men hon väljer ponnyn som jag tycker är en blinkning åt queervärlden (t o m regnbågsfärgat hår!).

Molly är tjejen som både gillar att vara prinsessa och Donatello i Ninja Turtles. Hon leker både med My Little Pony och medeltidslego. Hon fäktas med lasersvärd och nattar gosedjur. Hon älskar dinosaurier och dockhus.

Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb i att ge henne alla möjligheter istället för bara en. Men om det mest är vår förtjänst, det vet jag inte. Det kan lika gärna vara hennes personlighet och preferenser.

Men det är det som är det sköna med en könsneutral tillåtande uppfostran. Barnen får möjlighet att prova allt. Inga förbud, bara uppmuntran åt alla håll.

Och ja, Molly har rosa kläder. (Och blå. Och lila. Och gröna.)

rainbow dash

PS. Det finns ytterligare en ponny i serien som inte är så feminim, men inte heller typiskt maskulin, nämligen Apple Jack. Det är skönt att det finns alla varianter i serien och inte fem feminina ponnyer och en pojkflicka, för det hade varit lika stereotypiskt som vanligt.

 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: