Hormonstörande ämnen och gifter

Läser ju Katarina Johanssons bok ”Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna” just nu och då rapporterar passande nog SVT om de hormonstörande ämnena som verkar ligga bakom folksjukdomar som diabetes, fetma och bröstcancer.

Det är en djungel det där och de flesta produkter behöver ju knappt ens märkas. Hur ska vi veta om de behandlats av bromerade flamskyddsmedel, ftalater och andra mycket allergiframkallande och giftiga ämnen? Fråga i affären – visst, men många butiksbiträden har ingen aning och det funkar ju inte heller på alla saker som finns hemma, presenter, ärvda saker, begagnade saker osv.

Jag hoppas verkligen att det kommer förbud och strängare regler snart. Så här kan vi ju inte ha det.

Jag har skrivit en lååååång lista på allt som jag och Fredrik ska tänka på och vi har planer på att byta ut en hel del saker hemma. Det går ju inte att göra allt, för det finns nog inget område som är skyddat. Möbler, textilier, leksaker, kläder, mat, byggmaterial, rengöringsmedel, hygienprodukter osv. Inte ens träleksaker är alltid ok för de kan vara behandlade och gosedjur kan innehålla skadliga gifter och…och…och… Jag blir alldeles matt.

Men jag har bestämt mig för att ta bort/byta ut det som är allra skadligast och det som är enkelt att byta bort. Att duschslangen troligen är av PVC med ftalater är svårare att påverka för oss som bor i hyresrätt, men vi får nog välja våra strider.

Det är skönt att vi inte har några planer på att renovera eftersom målarfärg är riktigt illa och lika så plastmattor (linoleumgolv är bättre). Måla för guds skull inte om barnrummet när ni är gravida och låt inte bebisen sova där direkt. Det ska vädras åtskilliga veckor innan det är ok. Bäst är ju att sova i ett rum utan teknikprodukter som ångar ut farliga partiklar (platt-tv-apparater ska helst vädras några veckor i standby-läge i ett avskilt rum innan de kan tas in i vardagsrummet…hallå, ska det behövas?) och med vältvättade lakan och utan en massa damm som flyger runt med skadliga partiklar.

Och vi ska inte bortse från coctaileffekten, dvs. en massa små doser av olika kemikalier som kan ge oanade effekter på vår kropp. Dessutom verkar det inte spela någon roll med gränsvärden eftersom även små mängder gifter som tränger in i kroppen kan ge men.

Jaja, jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta. Läs boken! Plågsamt men bra.

wpid-20130215_170441.jpg

Ska läsa den andra boken snart också, Handla rätt för en giftfri barndom.

 

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: