Tips till blivande föräldrar

Läste för ett tag sedan om förlossningsskador hos Blixa och funderade över detta med att vissa människor inte verkar läsa på särskilt mycket inför förlossningen och att få barn.

Själv gillar jag att vara förberedd på saker och tyckte inte att föräldrautbildningen gav så mycket information som jag behövde för att känna mig redo. Men det klart, vissa tänker nog att ”detta har folk gjort i alla tider” och så hoppas de att det ska gå bra.

Oavsett vilket så kommer här mina tips till gravida. Det här rekommenderar jag att ni läser på lite om:

 1. Förlossningsskedet, komplikationer, avslappningstekniker, bedövning och vad som kan hända i snippan/bäckenområdet efter en förlossning.
 2. Kejsarsnitt. Det kan kännas obehagligt att läsa om det om en är helt inställd på en vaginal förlossning, men omkring 8,5% av alla vaginala förlossningar slutar i akuta kejsarsnitt (2011) och det kan vara bra att vara förberedd på vad som händer så att chocken inte behöver bli alltför stor. Dessutom måste många föda med planerade kejsarsnitt pga orsaker som sätesbjudning (rumpan ner), förtidsbörd (för tidig födsel) osv. så det bör finnas med i bakhuvudet hos alla gravida.
 3. Amningsteknik och grundläggande fakta om amning om du vill amma (förekommer så många myter och missförstånd).
 4. Barnets grundläggande behov av närhet, värme och trygghet samt om dess tidiga signaler. Barnet visar mycket genom kroppsspråket innan hen behöver börja skrika för att föra fram sitt budskap.
 5. De tio utvecklingssprång som bebisar gör det första året. Helt plötsligt funkar ingenting och bebisen knorrar, vägrar sova, skriker och klänger. Det kan vara skönt att vara beredd. Läs gärna Växa och upptäcka världen av Frans X Plooij och Hetty Van De Rijt. Det finns även en app som heter Wonder Weeks.
 6. RS-viruset samt plötslig spädbarnsdöd och hur en minskar risken för det.

Sedan är det ju jättebra att läsa på om nära föräldraskap, fördelarna med att bära i ergonomisk sele/sjal, samsovning, tidig potträning/EC, tygblöjor med mera men prio är punkterna ovan tycker jag.

Det finns mycket information, länkar och tips i länklistan till höger och fråga mig om det är något särskilt du vill ha tips om. (Just punkt 1 har jag dock inte själv läst på särskilt mycket om pga två planerade snitt.)

2 Responses to Tips till blivande föräldrar

 1. anna skriver:

  Jag är snittad en gång pga förlossningsrädsla och kommer att snittas igen om vi har turen att få ett barn till. Vad var anledningen till dina planerade snitt (strunta i att svara om det är för privat)? Tyckte du det var någon skillnad mellan första och andra snittet vad gäller smärta och läkningstid?

  Gilla

  • hippiemamman skriver:

   Hej
   Det var en medicinsk psykisk anledning (ej förlossningrädsla) och andra gången hade jag dessutom behövt snitta ändå eftersom moderkakan släppte lite och började blöda i början av 30-veckorna och de var rädda att det skulle bli komplikationer om jag födde vaginalt (men det var ju inte på tapeten ändå).
   Jag tror att det var ungefär samma första och andra gången när det gäller smärta och läkningstid. Det gick ganska smidigt båda gångerna. Det jobbiga var väl att jag inte fick bära min fyraåring några månader efteråt, kan tänka mig att det är ännu värre om en har barn som är lite tätare i åldersskillnad och som vill bli burna och lyfta oftare. Men det var väl det som jag kommer ihåg. 🙂

   Gilla

%d bloggare gillar detta: