Kortisolproduktionen

Läste i Bränn inte ut dig-boken att kortisolproduktionen ballar ur vid stress och utmattning. Normalt sett är produktionen hög på morgonen för att vi ska komma upp och igång. På kvällen sänks nivån för att gå ner på minimum under natten när vi ska sova. Sedan skjuter den i höjden igen på morgonen och så fortsätter det så.

För mig och många andra med stressproblem så är kortisolproduktionen hög hela tiden. Det ger mina relativt pigga kvällar, att jag somnar 1-2 timmar senare på kvällen nu än tidigare (trots lång nedvarvning) och att jag är jättejättejättetrött på förmiddagarna eftersom det inte blir någon höjning av kortisolproduktionen då. Min kropp skulle behöva en tydlig skillnad mellan natt och förmiddag för att orka upp. Jag sover mig igenom hela förmiddagarna och piggnar inte riktigt till förrän vid 17-18-tiden. Mycket irriterande. 

Från boken:

Kortisol stärker minnesfunktionen och påverkar ämnesomsättning och vätskebalans. Hög kortisolhalt under längre tid hindrar olika organ från att återhämta sig och repareras. Kortisolet ska vara högre på morgonen och lägre på kvällen när vi varvar ner. Olust och frustration ökar kortisolhalten. Vid långvarig stress planar kortisolkurvan ut. Den sjunker inte tillräckligt på natten. Vi kan inte sova och kortisolhalten stiger inte som den ska under dagen, vilket gör oss trötta. Till slut blir det som att trycka på i gaspedalen på bilen och ingenting händer: Vi har ingen energi kvar.

För högt påslag av kortisol leder på sikt bland annat till smärta, nedsatt immunförsvar och därmed högre infektionskänslighet, höga blodfetter och fetma. (Bränn inte ut dig av Barbro Bronsberg och Nina Vestlund)

Så det kan ju förklara mycket av varför jag är så trött och pigg på fel tillfällen.

Om jag varit barnlös hade jag ju kunnat anpassa mig och vara uppe på kvällen/natten och sen gå upp 12 varje dag. Men jag behöver ju följa barnens schema någorlunda och måste väcka mig 6.40 för att göra i ordning barnen för skola/förskola. Varannan dag ska jag lämna dem och då promenerar jag i cirka 40 minuter. Det är inte lika roligt nu när jag sovit max 6-6,5 timme istället för cirka 7-7,5 timmar som fram tills för några veckor sedan.

Många stressjuka ligger dessutom vakna på natten och det gjorde jag i våras. Mycket irriterande och stressande i sig. Dessutom funkar det dåligt med avslappningsövningar för mig i det läget. Det är värst är när jag känner hur sömnen drar i mig men att jag ändå inte kan somna.

Något en kan göra är att sluta dricka koffeinhaltiga drycker (har slutat med svart te!) och sen gäller det ju att stressa ner. (Tyvärr självmedicinerar jag med sötsaker när jag verkligen behöver lite energi som när jag städar. Det ger en snabb kick som kan räcka för att få röjt lite. (Och dåligt samvete för tänderna och fysiken.))

Båda mina systrar har problem med stress och sömnbrist, undrar om det påverkas av gener eller uppväxt eller om det bara är alltför vanligt i vårt samhälle?

Annonser

4 Responses to Kortisolproduktionen

 1. Kronärtskocka skriver:

  Hm . Ingen vidare läsning om jag ska sätta dem i ljuset av mitt dåliga immunförsvar under hösten och svårigheten att varva ned på kvällen…

  Gilla

  • hippiemamman skriver:

   Vad jobbigt! Hur känner du dig annars Kronärtskocka? Har du många stressymptom?

   Gilla

   • Kronärtskocka skriver:

    Fick kolla stressymptom på 1177 och i övrigt ser det nog ljusare ut. Jag är dålig på att orka göra roliga saker på kvällarna, men annars inga direkt problem i övrigt. Spänd i kroppen också.

    Men inga tecken på depression, är glad och engagerad för det mesta och kan njuta av vardagen.

    Gilla

 2. […] har inte haft en normal nattsömn sedan i november någon gång. Min urflippade kortisolproduktion gör så att jag somnar tidigast 00.30 och inte är pigg förrän cirka 11.00. Vem som helst fattar […]

  Gilla

%d bloggare gillar detta: