Sjuk och fattig(are)

Det är dyrt att vara sjukskriven. Nu när jag varit deltids/heltidssjukskriven i över ett år så har min sjukpenning sjunkit till 65% av det jag fick ut för 1,5 år sedan.

Om vi dessutom räknar med min heltidslön så har jag nu bara 53% av vad jag fick ut då (jag skulle ha fortsatt jobba 85% och delat på föräldradeltiden med Fredrik ifall jag inte hade börjat få stressymptom där i november 2013). (Min SGI beräknas på 30 timmar i veckan pga att jag gick ner i tid för att orka.)

Som tur är så är vi två i det här hushållet, så jag behöver inte byta bostad eller göra andra drastiska nedskärningar. (Enormt tacksam över detta.)

Men det ska ju inte bli för bekvämt att vara sjukskriven, så är det ju tänkt. (Som om det inte vore jobbigt nog att ha utmattningssyndrom eller andra sjukdomar som gör att en inte kan jobba).

Tror dock inte att jag blir fortare frisk för att jag får mindre pengar. För mig är det mycket mer attraktivt att jobba och ha full funktionsduglighet i samhället. Men ingenting annat än friskhet kan få mig tillbaka till jobbet. Så jag uthärdar – oavsett inkomst.

Ps. Läs Roland Paulsens ”Vi bara lyder”.

Annonser

4 Responses to Sjuk och fattig(are)

 1. Hanna skriver:

  Don’t I know it! Jag hade sån jäkla tur att jag hade föräldradagar kvar som nödvändigt skulle tas förra sommaren innan de brände inne. Därefter tog jag semester och var sen föräldraledig på deltid ett litet tag tills jag åter blev deltidssjukskriven. Jag var inte beräknande nog (eller kognitiva fungerande nog) att fatta att detta gav mig en helt ny sjukpenningsperiod. Jag har tackat min lyckliga stjärna många gånger sedan dess för att få (hot)brev från försäkringskassan är inget som påskyndar läkeprocessen. Jag hade också tur och blev sambo under min utmattning vilket räddade ekonomin och farhågor förbundna med den. Hur fanken går det för alla ensamma sjuka?? Nu ska jag bli ”frisk” och gå ner i tjänst=tjäna mindre pengar för att orka jobba och slippa sjukskrivningsstämpeln. Jävla skitsamhälle! Bra att du står på dig!

  Gilla

 2. K skriver:

  Det luriga är också att taket för SGI är lågt, 7,5 basbelopp vilket innebär att de som tjänar över 27 800kr i månaden innan skatt inte får de ca80% av sin inkomst vid sjukdom. Och över den månadslönen tror jag många kommer… Så det låter tryggt på papperet men så är det ej. Och sen sänks det om man ej blivit frisk. Oavsett om det beror på att den som är sjuk ej fått vård eller ej. För någon sådan garanti finns ju ej.

  Gilla

  • hippiemamman skriver:

   Ja, precis! Och jobbskatteavdraget ryker ju också. Det är inte konstigt att folk köper såna där inkomstförsäkringar…

   Gilla

 3. Elin skriver:

  Det är ju bra att en har möjlighet att lägga undan pengar som heltidsarbetande! Ifall det blir lägre inkomster en period i livet. Har hela tiden det i åtanke när jag gör livsval som innebär merkostnader.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: