Intelligenta och vetgiriga åttaåringar

I går hade vi med oss Mollys kompis E hem. Vi diskuterade bland annat ”veckans djur” som de har som tema i klassen. E hade valt kvalster som veckans djur. De började prata om att kvalster är så små och att de hade massa kvalster på sig.

Sen kom de in på kvarkar. Att de såg massa kvarkar men att de inte kunde titta på dem (kvarkar är, vad vi i dagsläget vet, den minsta beståndsdelen). De sa att de trampade på miljoner kvarkar för varje steg de tog.

Jag vet inte hur många medelssvenssons som har koll på kvarkar? ^^ Jag lärde mig om dem i den utmärkta barnboken om kvantfysik av Jo Salmson (som både M och E uppenbarligen läst).

image

Igår kväll ville Molly veta mer om evolutionen. Är vi släkt med dinosaurierna? Eller mammutarna? Nej, sa jag. Vår gren utvecklades parallellt med dessa (mammutar levde t o m samtidigt som oss). Sen var det sovdags och jag lovade att vi skulle prata mer i morgon.

På väg till skolan frågade hon igen. Jag förklarade att det däggdjur på dinotiden som blev människan finns någonstans mellan att fiskarna kröp upp på land och aporna som blev homo sapiens. Lovade att vi skulle slå upp detta eftersom inte ens jag (som är jätteintresserad av evolutionen) vet.

Sedan fick jag berätta om hur solsystemet och jorden blev till samt hur svarta hål fungerar. (Är mycket rymdintresserad samt skrev ett specialarbete om svarta hål i gymnasiet så det gick ganska hjälpligt att förklara ungefär vad forskarna tror.) Awesome var hennes kommentar.

Vi läser även en bok om drottning Kristina. Denna fantastiska människa. Om hon inte gör något knepigt på slutet så blir hon nog min stora idol och förebild bredvid Leonardo da Vinci. Bra med en vettig förebild för Molly. (Ps. Vet om det där med att hon blir katolik, avsäger sig tronen och sticker till Rom, men inte alla detaljerna).

Det är jättekul när barnen äntligen intresserar sig för verkligt intressanta saker som historia, rymden, evolutionen och annan vetenskap. Kanske ska dra alla Lasse Bergs teorier om varför människan är som den är pga evolutionen också? (Vad jag nördar just nu).

Åttaåringar ❤

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: