Gerbilers förträfflighet

Jag jämför här med kaniner, marsvin, hamstrar och undulater som är de burdjur jag haft. (Det finns givetvis undantag både åt ena och andra hållet och möjligen har någon rekommendation ändrats sedan jag hade djuren som barn (och marsvin även i 20-årsåldern).) Men så här.

– gerbiler är (oftast) rumsrena och bajsar och kissar i avsett sandbad (där de även tvättar/rullar sig). Bajskorvarna är för föredömligt små och luktar ingenting. Alla som haft marsvin och kaniner vet att deras burar brukar stinka efter typ två dagar och åtminstone marsvin bajsar och kissar överallt och hela tiden.

– ovanstående medför att burspånet kan bytas mer sällan, uppemot två-tre veckor kan en vänta. (Och det är tur med tanke på att de ska ha ett omkring 15 cm tjockt lager att gräva gångar i.)

– åtminstone mina gerbiler bajsar/kissar ingenting när de är ute och springer. När marsvinen varit ute har vi fått plocka korvar och torka kiss varje gång. Kaniner kissar för övrigt jättemycket. En sån vill en inte ha i knät när det händer…

– gerbiler äter väldigt lite och blir glad över ett russin delat på fyra… De äter en inte ur huset så att säga… (marsvin och kaniner har en otrolig aptit och ska ha färska grönsaker varje dag samt hö.)

– gerbilburar luktar nästan ingenting.

– gerbiler lever ofta upp till 3-4 år till skillnad från hamstrar som brukar bli omkring 2 år. (Marsvin kan bli uppemot 5-8 år men det tycker jag nästan är för länge om det är barn som ska ha djuret.)

– gerbiler är både dag- och nattaktiva till skillnad från hamstrar.

image

– de gör i princip inga ljud till skillnad från marsvin (som iofs gör söta ljud, men jag skulle inte vilja ha dem i sovrummet) och de ska inte ha springhjul som hamstrar kan ha. De stör inte. Undulater ska vi inte ens jämföra med. De kvittrar och flaxar otroligt mycket.

– gerbiler är tydligen ovanligt friska djur och det en behöver hålla koll på handlar mest om bölder och luftvägsinfektioner.

– de ska bo i gallerlösa burar, så akvarium och höga hårdplastlådor brukar använda. Minimalt med spånskvätt alltså…

image

Dessa var några av de skäl till att vi valde gerbiler (både hamster, marsvin, ödlor och kaniner var på tapeten). Det är en stor fördel att de inte behöver hö som är väldigt dammigt/allergent (F är allergisk), att de inte låter, att de inte kräver burströbyte hela tiden osv. De är inte lika nervösa som ödlor (som kan sluta äta och dö), att de är dagaktiva, renliga osv.

De andra burdjuren har ju så klart sina fördelar (marsvin är charmiga och gosiga, kaniner kan gå i koppel och hoppa hinder samt vara utedjur och hamstrars burar är finare att titta på eftersom de inte gräver ner allt hela tiden m.m.), men gerbiler kändes givet för vår familj.

image

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: