Dessa parallella universum

Att ligga på sjukhuset är precis som de första två månaderna med bebis som ett parallellt universum. En kan inte förstå att världen där utanför fortsätter precis som vanligt.

Sjukhus och bebisbubbla då.

En blir (ev) väckt flera gånger per natt eftersom det blivit tid för medicin/temp/provtagning/dyl. Då kommer en sköterska in och tänder lampan (!) och väcker en (!!). Sån sjukt konstig grej eftersom sömn tenderar att vara helig i medelsvenssons liv. Bebisar skiter också i det och vill gärna upp på natten.

image

Du traskar i korridorer. Fram och tillbaka. Även om du har (hanterbart) ont så bör du traska där för att minska risk för blodproppar och komplikationer. (Gäller dock ej de med ordinerat säng-toa eller sängläge som det kallades på Östras spec-bb, vet inte om det är samma överallt?) Bebisar kräver också inomhusvandringar, helst nattetid.

Slangar, nålar, droppställningar, tejpade infarter och annat kvaddar den fria rörligheten. Försök du hitta ett skönt sätt att sova på… Samma sak med bebisar. Tar mycket plats och kräver mycket anpassningar rent fysiskt. Bebisar som sover i ens armhåla t ex… Eller det där med att hyvla ost med en hand pga bebis på höften.

Alla dagar går ihop och dagarna känns långa. Dygnet flyter ihop i en sörja. Vilken veckodag är det? Samma samma för sjukhusvistelse och bebisbubbla.

image

De tjusiga kläderna. Oformliga knälånga landstingsskjortor resp. mjölkkladdiga mjölkspyiga myskläder hemma. Duschandet (och sminkandet för de som håller på med sånt) sker kanske inte lika frekvent längre. En känner sig aldrig så snygg som just i dessa situationer…

Jag börjar sakteliga vänja mig, men ni ska veta att jag var väldigt chockad över det annorlunda sjukhuslivet när jag låg på spec-bb två dygn i sep 2011. Lite lättare blev det på barnsjukhuset tre månader senare och ännu lite lättare nu denna gång. Men ändå. Så himla knepigt det där.

Ps. Min syrra och hennes sambo är ju i bebisbubblan just nu så de berättar en massa saker som en plötsligt minns. Så himla skumt det också.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: