Boktips om hemmet

Hittade en bra bok på bibban igår.

Den här boken skulle jag vilja ge bort i inflyttningspresent till alla som flyttar till sitt första hus/större lägenhet där de avser bo ett tag.

image

”Arga Snickarens” bok Bygga fixa bo innehåller en hel del tänkvärda tips och tankar om vad varje rum i bostaden är till för och vad som bör finnas där.

image

Jag har lyssnat på Anders Öfvergård på två villamässor och slås alltid av hans ärlighet kring olika rums funktioner och alla feltänk som folk dras med när de ska inreda, renovera eller bygga nytt. (Vem vill ha en liten hall/tvättstuga, leker barnen på sina rum (svar nej (oftast)) osv.)

Jag fick en hel del tips och idéer när jag läste. Bland annat att vi behöver ett litet sopset i hallen för allt grus som kommer in samt en liten papperskorg för samma grus och allt skräp som en tömmer ur fickorna/väskorna. Så slipper det mellanlanda i ”korgenTM” där allt bös hamnar.

Han har många bra idéer om kök också. Det ska vara lika långt mellan spis, diskho och kylskåp t ex. (Vi har flera meter till vår kyl/frys och det stör mig dagligen.) Lådor istället för underskåp är också en briljant uppfinning. Vi har bara lådor. Så bra med översikt.

I alla fall. Sen kommer en genomgång av hur olika verktyg, skruv och spik ser ut och vad en ska tänka på när en borrar i betong osv. Såna där grundläggande grejer som jag aldrig lärt mig.

Sist men inte minst finns tips om hur en lägger klickgolv, sätter upp lister, byter skåpsluckor i köket (så mkt smartare än att riva ut allt ifall köket är lite omodernt men inte fallfärdigt) osv.

Andra bra synpunkter: barn innan skolåldern använder inte skrivbord, de sitter på golvet. Stor golvyta är viktigast, få undan onödiga möbler. Förvaring är a och o i barnrummet och rensa regelbundet ut leksaker (han tipsar t o m om rotationssystemet som jag kört med).

Rensa ut gamla pocketböcker som du inte kommer att läsa om. Livet är för kort för att läsa om alla böcker, gör bokhyllan luftigare istället. (Vi rensar regelbundet ut böcker och lånar främst på bibban).

Ha papperskorg på toan! Gäster ska inte behöva traska ut i huset med intimsoporna.

Och så vidare och vidare.

Tips tips, läs läs.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: