Mina bästa barntips

– Rotera leksakerna regelbundet mellan lekhörnan och vinden/förrådet så känns leksakerna roligare.

– Skaffa många barnböcker, för som vuxen tröttnar en fort. Köp på loppis och önska åt barnen i present. Tips: Mamma Mu och kråkan, Pettson och Findus, Tio vilda hästarserien och allt av Pija Lindenbaum, Sarah Sheppard och Maria Nilsson Thore.

– Ha inga sov/sängregler utan optimera er sömn så gott det går. Livet är långt och barnen blir äldre till slut. Sömn är för viktigt för prestigefulla regler.

– Läs ”Peaceful Parent, happy kids” av Laura Markham.

– Tjata inte vid matbordet. Se näringsupptaget i ett längre perspektiv, kolhydrater idag, protein i morgon och grönsaker nästa dag… Barns kräsenhet är evolutionär och har du ett okräset barn – grattis!

– Dregglisar till bebisar. Fångar upp dreggel och ofta småspyor. Lättare att byta än hela tröjan. Jag sydde så att jag hade cirka 25 st att byta mellan (hade två dreggelbarn).

– Bär barnen. Investera i en bra sjal eller bärsele (med bälte över höfterna och en sits så att barnet kan sitta i ”grodposition”).

– Bekräfta barnets känslor genom att säga att du ser/märker att barnet är ledset/argt/besviket osv. Låt barn gråta och känna sina känslor innan du avleder. Träna hela familjen på att prata om känslor. Berätta varför du själv blir arg/ledsen/upprörd osv så att barnet inte lägger skulden på sig själv i onödan. Det är inte farligt att visa sina egna känslor så länge barnet förstår varför.

image

– Tänk tema när du köper presenter/julklappar. En ponny eller ett litet duploset är inte kul att leka med, istället för att köpa en av varje sort, bestäm dig för några set och köp bara dem så att barnet till slut samlat på sig en del. Det blir roligare att leka då. (Vi har t ex valt bort barbies, troll, dockhusgrejer, Frostfigurer och playmobil till förmån för ponnies, littlest pet shop, lego, duplo och Monster High som barnen har rejäla samlingar av nu.)

– Ikeas små handdukar är användbara i många år. Först som spyskydd, sen som kisstrasor när det är dags för potträning och sen som småtrasor till köket och allt kladd/spill som blir (de tvättas givetvis efter varje gång).

– Innan du signar upp barnet på fotboll/ishockey/handboll/dylikt, fundera på om du/ditt barn vill ägna kommande helger/kvällar åt kringaktiviterer som matcher, cuper, läger, fikaförsäljning, loppisar, dörrknackning med kak/strumpförsäljning och skjutsande. Om du inte tycker att det låter kul så finns det aktiviteter som inte kräver mer än nån uppvisning/avslutning per termin. Kan t ex rekommendera kulturskolan som ofta är avsevärt billigare (vet dock inte om det finns i alla kommuner).

– Bestäm ett lösenord med barnen och prata om att om det någonsin kommer en främmande person och säger att barnet ska följa med ”för mamma ligger på sjukhus” eller liknande så ska barnet fråga efter lösenordet. Om personen inte fått höra det från föräldern så ska barnet springa därifrån.

– Tänk tävling när barnen ska göra tråkiga saker. Vem kan ligga stilla och blunda i sängen längst? Vem klär på sig först? Ge superhjälteuppdrag när rummet ska städas. Lek jaga tandtroll när munnen ska borstas osv.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: