Effektiv tvätthantering?

Som jag skrev tidigare så är jag lite inne på att effektivisera flöden och förvaring hemma. Jag har skrivit ner allt jag inte tycker fungerar och så får jag försöka klura ut alternativ.

Häromdagen organiserade jag om i vår trånga tvättstuga. Som det är nu kör jag 4-6 tvättar i veckan. Den torra tvätten sorteras ner i respektive trådkorg (en för varje person + handdukar i min). Cirka en gång i veckan ber jag F att bära de överfulla korgarna två våningar upp till garderoberna där jag viker in plaggen (läs: viker de kanske en gång och staplar dem på hög alternativt pressar in dem i lådan/hyllan).

Eftersom vi inte har alltför många plagg var i den här familjen så brukar alla gå och ”nalla” kläder i tvättstugan, särskilt som duschen och det stora handfatet och deodoranterna finns på samma våning (källaren).

Jag har länge varit less på att bära tvätten upp och ner och ville helst ha garderoberna i källaren, men de får inte plats.

Nu ska jag istället prova följande:
– Jag slängde ut trådbackarna med ren tvätt ur tvättstugan. Fr o m nu ska jag lägga dem direkt i nån slags tvättpåse/back och ta med dem upp för att vika in samma dag. Eftersom det kommer att vara 1-2 tvättar istället för 4-6 så är det tänkt att det ska gå snabbare och inte vara så jobbigt.

– För att slippa stå och sortera över påsen eller uppe vid garderoberna så ska jag sortera redan när jag hänger på tork. Alla i familjen har nu fått varsin spindel med klykor samt ett hyllplan på vår torkställning. Dock måste jag hitta ett sätt att hålla isär kläderna på väg upp till garderoberna.

– Jag ökar från två till tre tvättdagar i veckan för att minska antalet tvättar och mängden kläder att vika per dag.

image

Så här ser det inte ut längre som tur är.

Sen kan jag ju lägga till några tids- och energibesparande tips som nog inte gör ordnings- och klädentusiasten glad, men skitsamma. Funkar för oss nu när jag är utmattad:
– Köp enfärgade strumpor till hela familjen så spelar det ingen roll om nån försvinner eller går sönder.
– Skit i att sätta ihop strumporna innan. Ta bara två varje morgon när du klär på dig. Då sprids tidsåtgången ut på många dagar och känns inte lika besvärlig.
– Gör inga prydliga vikningar utan lägg bara ihop kläderna i ett hanterbart bylte och lägg dem på hög i garderoben.
– Barnkläder i byrålådor kan en gärna stapla på högkant istället för ovanpå varandra, då får en en bra överblick. Vi kör dock bara ner alla kläderna nu och tar första bästa som inte missmatchar.
– Välj bort kläder som måste strykas (utom möjligen till arbetsintervjun eller andra särskilda tillfällen). Livet är för kort för att slösa tid på att stryka.
– Skit i att torktumla. Det blir bara ytterligare ett jobbigt moment med i- och urplockning. Satsa på en bra avfuktare istället så torkar kläderna på kanske 12h. Mer energisnålt också.
– Skit i sköljmedel, inte bra för kläderna. Riviga handdukar suger upp bra med vatten. ^^

Take it or leave it! 😉

Nä, men jag får väl utvärdera om några veckor.

Ps. Vi har tvättkorgar på alla tre våningarna. En för 40 och en för 60. De vita kläderna sorterar jag ut i tvättstugan där det även finns korgar för fintvätt och vit 40 resp 60. Färgat körs tillsammans. Det är dock bara jag som använder tvättkorgarna känns det som, men vi jobbar på det… 😛

3 Responses to Effektiv tvätthantering?

  1. christerhansson skriver:

    Älskar det här! 🙂 Hoppas att det är okey att jag reebloggar.

    Gillad av 1 person

  2. […] har jag provat min nya metod i effektiv tvätthantering i nästan två veckor och jag tycker redan att det är en stor […]

    Gilla

%d bloggare gillar detta: