Mitt första läderhantverk

Jag skrev ju i vintras att jag var sugen på att 1. skaffa skor med tunn sula för att prova att gå med ett naturligare steg, 2. prova läderhantverk och 3. göra lajvskor.

För två veckor sen satte jag igång. Jag lånade Skoboken och en bok om läderhantverk på bibban och satte igång med att konstruera mönstret.

image

Jag gjorde mitt mönster i papper och modifierade det tills det satt bra på mina fötter i storlek 41-42.

image

Sen skar jag ut en tjock sula i 6 mm läder och en tunnare ovandel i skinn från vår gamla skinnsoffa som Fs familj haft sen typ 80-90-talet. Återbruk så det förslår! (Den soffan har blivit många lajvväskor m.m. och nu senast en lajvväst åt F.)

image

Sedan sydde jag med sadelsöm (två nålar och trådar på samma gång) hela vägen runt. Det tog cirka 10-15 timmar per sko.

image

Modellen heter Knäppslejfskor och är från 1200-talet (medeltiden). Det är inte från en knäpp Lejf utan för att bandet kallas slejf och för att en knäpper med det.

image

Eftersom skinn är så hårt var jag tvungen att göra hål med en syl och sedan dra igenom nålarna med en tång. Aj aj aj. Men mina fingrar har blivit redigt starka på dessa två veckor. Nålen skulle igenom 4-5 lager skinn och läder.

image

image

Sist men inte minst vrängde jag dem och fettade in dem så att de ska stå emot lite väta. Kommer nog att ta mina andra skor på regniga lajvdagar samt om det är blött och sankt. Detta blir nog mer promenera-i-byn-och-på-stigar-skor.

Men jag blev väldigt nöjd måste jag säga.

image

image

image

Annonser

One Response to Mitt första läderhantverk

  1. Hanna skriver:

    Wow! Så fina.

    Liked by 1 person

%d bloggare gillar detta: