Fritidssommar

Nu har Molly äntligen fått sommarlov och det betyder tyvärr inte härliga lediga dagar med utflykter eftersom jag pga sjukdom nog inte ens kommer kunna åka med på sånt om pappan är med.

Så det blir fritids i tre veckor innan pappan får semester. Samma sak för Stella.

Molly fyller snart 9 år och kan ta hand om sig själv rätt bra medan jag vilar, men hon har svårt att aktivera sig själv och jag vill inte att hon ska se på TV hela dagen. Faktiskt… Och hon behöver komma ut och träffa kompisar.

Så därför blir det fritids fram till 14-tiden varje dag. Fritids här är bra grejer. Personalen aktiverar barnen, pysslar, bakar och grejer. Det enda som är synd är att alla andra föräldrar i stadsdelen verkar tycka att ha barn på fritids på lov = rutten förälder, så det finns inte så många från klassen att leka med…

image

Men Molly är ju som tur är en social person som kan leka med vem som helst. Idag skulle hon skriva del två av boken Gul och Blå (två människor som åkte till en annan planet för att bosätta sig hos kompisen/kusinen Orange).

I alla fall. Men jag ser flera stora fördelar med sommarlov:

1. Inga läxor (så här i början samt med ett studieomotiverat barn så är det lika mycket våra läxor och det är lite kämpigt att komma ihåg och sitta med vid sju läxtillfällen i veckan. Och alla dessa läxböcker och papper som ska fram och tillbaka i en virrig unges skolväska… Stort stressmoment.)

2. Ingen gympapåse som ska tömmas, tvättas och packas.

3. Inget tvång att hon ska anlända 8.00 i skolan. Mindre stressigt på morgonen.

4. Inga matsäckar och busskort som ska med i tid och otid.

5. Ingen skolplikt. Om t ex gammelmormor eller annan släkting vill ta med dem på utflykt så går det bra (något som brukar ske nån gång varje lov under året. Dock börjar hon bli äldre (79 år), tröttare och sjukare nu så vi får se framöver. Hang in there, I!)

Färre krav helt enkelt. Skönt.

image

Varför ställer de sig alltid längst bak, längst in och pressar sig mot tavlan när de ska sjunga på avslutningen? ^^

Annonser

4 Responses to Fritidssommar

 1. Tant Sviskon skriver:

  Jag undrar alltid hur sådana där människor lyckas lösa att inte ha barnen på fritids? Jag fattar uppriktigt inte. Hos oss verkar det i alla fall vara i princip alla ungar som är på fritids nu, de har jätteroligt!

  Liked by 1 person

  • hippiemamman skriver:

   Härligt! Ja, jag förstår inte det heller. På övriga lov är det typ 3 barn av 25 i klassen på fritids. Och det är verkligen inte bara barn från välbemedlade familjer, det är väldigt blandat med olika klassbakgrund.
   Har hört andra som skickar sina barn till mor/farföräldrar på landet en vecka hit och dit. Men barnens mor- och farföräldrar jobbar fortfarande och inte har de något land heller.

   Känns som att folk vränger in och ut på sig själva för att få ihop det. Kan förstå om barnet har särskilda behov/en viss personlighet och mår dåligt av fritids, men alla andra?
   (Eller är alla föräldrar lärare med långt lov? ^^)

   Gilla

%d bloggare gillar detta: