Hippiemamman testar Bokashikompostering

Nu har jag äntligen gjort min första cykel med bokashi. Jag startade i början av juni, men fick vänta två veckor extra i slutet pga dålig nedgrävning. Men nu är jorden klar. 

Vi tar det från början. (Obs. ej sponsrad så klart!)

Bokashi är en slags kökskompost som ersätter de biologiska avfallspåsarna och som är snabbare än trädgårdskomposterna. 

Som jag ser det finns det tre stora fördelar med bokashi:

 1. Lakvattnet är perfekt näring att vattna krukväxter och trädgården med. Mycket drygt och billigt eftersom det generellt spädes 1:1000 istället för 1:10 som många köpeväxtnäringar.
 2. Du slipper gå ut med de bruna läckande papperspåsarna (eller vad ni har i din kommun) alternativt slipper du ha flera kompostkärl i trädgården som du måste gå ut till. Bokashikärlet kan du ha nära till hands i köket (under diskbänken?).
 3.  Det bästa av allt: du får ny näringsrik jord alldeles gratis! Ingen mer köpejord!
 • Så här funkar det. Alla matrester (även kött!) och annat du normalt slänger i den biologiska avfallspåsen skärs ner till bitar om 2-4 cm (slarvade med detta i början och därför tog det längre tid). 

  Vi kör med en sån där genomskinlig nektarinplastbytta med hål i botten så att vätska kan rinna ner i avloppet. Ska försöka fixa en bytta som inte behöver bytas ut så ofta. (Vissa kör med en mindre hink, men jag vill ha hål i botten).

  En gång om dagen tömmer jag ner matresterna i bokashihinken och häller i ett speciellt bokashiströ som köps på nätet (beräknad kostnad 200-300kr/år). Platta till och sätt på locket. 

  Jag känner ingen lukt alls när locket är på, men mitt luktsinne är halvt förstört. Min känslige man tycker att det luktar urk när jag öppnar locket men barnen och bekanta reagerar inte. Jag känner bara en svag sur doft.

  Efter någon veckas fyllning kan en börja tappa upp lakvattnet från kranen. Detta spädes 1:1000 och vattnas ut. Jag har en flaska i kylen och har även frusit in i istärningar.

  En riktigt gynnsam dag lyckades jag tappa upp 2,5 stora dricksglas! (Men en normal dag blir det 1/2-1 kopp. (Kan tömmas var 4-7e dag typ.)

  Ser smarrigt ut eller hur?

  När hinken är full (efter ganska precis två veckor för oss) så ska den eftermogna i två veckor, så vi ställer in den i ett rumstempererat förråd. Samtidigt börjar vi på hink nummer två som precis blivit ledig om cykeln fungerar.

  Efter ytterligare två veckor tar jag med den eftermognade bokashihinken ut till min ”jordfabrik” (dubbel pallkrage). Där gräver jag ner det halvt komposterade avfallet tillsammans med ”fuljord”, alltså gammal jord som redan tjänstgjort i t ex kruka eller pallkrage. 

  Förrförra veckans nyblivna jord grävs upp och mellanlandar i hinkar eller backar tills de hittar en tom kruka, rabatt eller pallkrage att husera i. 

  Idag påbörjade jag jordbyte i alla krukor på framsidan som inte fått ny jord på evigheter (nedprioriterade). Från och med nu blir det nog ingen mer köpejord (förutom surjord till blåbärsbuskarna och hortensian). 

  Så här ser maten ut efter 1-2 veckor i köket och 2 veckor på eftermogning. Om två veckor är det nog jord (annars väntar jag bara lite till). 

  Överst lägger jag ett tjockare lager jord samt tegelpannor som lock för att djur inte ska börja gräva efter matrester (går även att täcka med t ex plast, markduk, trälock, kompostgaller osv.).

  Till vilka rekommenderar jag bokashi?

  • Trädgårdsägare 
  • Folk som odlar
  • Du som vill göra en miljövänlig god gärning och ge bort det mognade matavfallet till en trädgårdsägare, alternativt gräva ner det i naturen
  • Du som i kombination med något av ovanstående hatar att springa ut med kvarglömda blöta halvmögliga bruna påsar (min man HOST HOST). 

  På vintern kommer jag nog att spara avfallet i nedbrytbara påsar (eller plastpåsar jag öppnar) i ett tätt kärl utomhus och så gräver jag ner alltsammans när tjälen går ur marken. Alternativt pausar jag komposteringen mellan dec-feb (bor på Västkusten). Vi får se vad som funkar bäst.

  Mer info om bokashikompostering finns på nätet och i FB-gruppen med samma namn.

 • Annonser

  Kommentarer inaktiverade.

  %d bloggare gillar detta: