Hur kan det ändå bli fel? (om trans)

Att vara transperson är nog lite som att vara med i boken mustaschen. Du vet att du alltid haft en mustasch, men alla omkring dig säger att du inte har det. Till slut undrar du om alla omkring dig är galna, för varför kan de inte se vem du är, varför ser de något annat? 

Läste nyss en artikel om en icke-binär person som har promonet hin. Det sista hin säger till journalisten är ”glöm inte att skriva hin”. Men ändå händer detta:

Jag såg att de ändrade det för några minuter sen och det var ju bra. Men till och med personer som blir ordentligt tillsagda att göra rätt (och som korrläser sina texter) gör fel. Det blir fel jämt tydligen. Många transpersoner mår oerhört dåligt av att bli nekade sin riktiga identitet. 

När en bekant byter namn eller tillkännager sitt riktiga pronomen måste en anstränga sig. Det gäller att tänka om kring identiteten på personen. Det gäller att träna och nöta tills det sitter. Det är enbart ens eget ansvar. Det är inte upp till den som bytt att ständigt rätta. 

Det är heller inte okej att fortsätta tänka flicka eller att fortsätta säga Adam trots att han numera heter Elias osv. Detta gäller även när de inte är med. Det är att vara i mustachen och bidra till att personen inte tillåts ha sin riktiga identitet. Det är att bidra till psykisk ohälsa och självmord

Som sagt, tur att de ändrade i artikeln. Bra att de skrev en artikel. Respektera folks identiteter (din ansträngning är bara nån promille av vad din bekant behöver gå igenom, läs i artikeln!)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: