Alla verkar ha en åsikt om ADHD/ADD

Nu ska vi snacka ADHD/ADD (förenklar med att skriva bara ADHD men allt gäller även ADD). 

Det finns så otroligt mycket åsikter och myter om ADHD och det verkar som att det är fritt fram för alla att tycka till om ADHD utan att ha vare sig forskning bakom sig eller nära erfarenhet av det. 

Det påstås att ADHD inte finns, att läkare/läkemedelsbolag hittat på ADHD för att sälja droger till barn, att ADHD handlar om dålig uppfostran, att det är för lätt att få en ADHD-diagnos idag eller att föräldrar vill sätta en ADHD-stämpel på sina barn med ”myror i brallan” för att de ska få vårdbidrag (ofta 1800-2500kr/mån).

Tänk om folk skulle säga samma saker om t ex dyslexi, autism, bipolaritet, social fobi eller tvångssyndrom? (Andra diagnoser som har med hjärnan att göra.) Det känns helt absurt.

Här kommer några fakta om ADHD (som vetenskapen är överens om):

  • ADHD-diagnoserna ökar eftersom fler människor upptäcker att de eller deras barn uppvisar symptom. Kunskapen ökar i samhället.
  • ADHD är ärftligt till omkring 80% och medfött. Risken att även ett syskon har ADHD är fem gånger högre än i normala fall (25% mot 5% hos barn utan ADHD). 
  • ADHD-medicin är inte droger. ADHD-hjärnor är pga obalans i dopaminhalten extra trötta och därför håller kroppen igång för att de inte ska somna. Medicinerna ger en liten push så att hjärnan blir piggare och då fungerar hjärnan mer som neurotypiska hjärnor gör (de utan ADHD). Här förklaras det lättfattligt.
  • ADHD har varit en diagnos i över femtio år och är så klart inte påhittad för att tjäna pengar. Avvikelser i hjärnan kan ses på scanning.
  • Det är svårt och tar lång tid att utreda för diagnos idag och det finns hela handböcker (!) för att fylla i pappren för att få vårdbidrag. Det merarbete som ett/flera barn med ADHD i familjen innebär väger inte upp den peng som vårdbidraget inbringar.  
  • Föräldrar till barn med ADHD (och/eller autism) blir i hög grad utbrända i utmattningssyndrom och misstron som dessa föräldrar blir utsatta för i samhället är en stor bit i det hela. 

Sluta sprida myter och att tycka till om ADHD om du inte har vetenskapen eller erfarenheter bakom dig!

Här kommer ett gäng lästips som startade med en ledare i Expressen som påstår att föräldrar vill sätta diagnoser på sina barn för att få vårdbidrag. (Full med faktafel!)

Replik om de allvarliga faktafel som Expressenskribenten slänger sig med.

Replik angående vårdbidrag.

Replik angående om hur man skulle kunna fuska sig till en diagnos för att få vårdbidrag.

Angående att det skulle vara för lätt att få en ADHD-diagnos.

Om den psykiska ohälsan bland föräldrar till barn med ADHD och andra npf-diagnoser.

Om hur tufft det kan vara att vara förälder till barn med ADHD/ADD.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: