Lämna över ansvaret

Inom jämställdheten pratas det mycket om ansvarsfördelning och sysslofördelning. Något som verkar återkomma är att den som gör mest i hemmet (A) försöker lämna över ansvar till (B) som motvilligt säger okej.

Sen väntar A på att något ska hända. Ibland levererar B, ibland inte. A får springa efter och kontrollera att saker blir gjorda. Ibland slarvas det, ibland händer det flera dagar efter As deadline. B känner sig kontrollerad och blir sur. ”Gör det själv istället!”

Så här är det:

Den som tycker att det är viktigast känner mest ansvar. 

Föreningar och grupper i stort är t ex beroende av eldsjälar som griper in när något måste göras. I alla grupper finns det folk som leder, tar ansvar, hjälper till respektive inte ens riktigt vet vad som pågår. I ideala grupper bör rollerna roteras eller att alla har tydligt fördelat ansvar.

A tänker att ”nu ska vi ha delat ansvar hemma”. A delar uppgifter mellan sig och B. A kastar ut ett ansvarsrep till B. Men ibland tar B inte emot repet. Då landar repet på golvet. 

Ibland håller A fortfarande i andra änden av repet medan B inte vill låtsas om det. I dessa situationer uppstår mycket frustration eftersom A upplever att B smiter från ansvar.

Ibland landar repet som en död orm mellan A och B och där blir det liggande. Inget händer. Repet har ”hamnat mellan stolarna” och det är oftast en tredje part (patient, barn, renovering, tvätt) som drabbas. 

I ansvarsfördelning är det jätteviktigt att vara tydlig med varandra. B måste ta emot repet. A måste förstå att hen inte kan slänga det på nån. B måste ta emot och hala in så att A kan släppa. Sedan är ansvaret förflyttat. B tar nu konsekvenserna helt på egen hand.

Det är lätt att A får problem med kontrollbehov om A känner mycket ansvar och inte blir av med de delegerbara repen. Vissa människor vill behålla alla repen själv (med risk för utbrändhet), medan andra omges av personer som inte vill ta emot rep (lathet, oförmåga, kommunikationsmissar osv.).

Många i Bs sits gillar inte att ta emot rep eftersom de vet att A håller i andra änden. De får inte göra på sitt sätt och blir kontrollerade och misstänkliggjorda. Ha ett möte, kommunicera det och ställ krav på att A ska släppa repet. Diskutera samtidigt igenom regler/premisser. Vilka förväntningar finns? Blev slutresultatet godtagbart förra gången? Vilka är minimikraven? 

A-personer med starka kontrollbehov behöver träna på att släppa på rep. Det kan vara mycket ångestfyllt. Men att inte ta itu med det kan leda till utmattningssyndrom och med det följer att en måste släppa på ansvar och inre krav. Inse att en är utbytbar. Ofta sker detta tillsammans med många svåra kroppsliga symptom och depression, ångest och panikattacker. Det är aldrig värt det.

Så nästa gång det är dags för en ansvarsfördelning/delegering: var lika tydlig som i arbetslivet. Säg ”jag vill att du tar ansvar för xxz, kan du göra det?” Tala om premisserna, eventuell deadline och vilka förväntningar som finns. Sen lämnar du över repet helt och du som är B tar emot repet och säger: ”ja, jag tar på mig ansvaret för detta.” (Och sen gör du det för att förtjäna förtroendet du har fått.) (Om du inte tänker göra det enligt plan behöver du lämna tillbaka repet och kommunicera det.)

One Response to Lämna över ansvaret

  1. Elin skriver:

    Insiktsfullt! När jag är A är jag nog för godtrogen mot B, och när jag är B gillar jag inte kontrollkänslan, därav mitt beteende som A. Men min man är även alldeles för snäll som A när jag är undanglidande B, så det blir snett här hemma.

    Liked by 1 person

%d bloggare gillar detta: