En utmattad julplan

I år har jag dragit ner på nästan alla julförberedelser. 

Läste ett bra inlägg på bloggen Jämställd vardag om det där med att folk säger åt kvinnor att sluta fixa men att det då skulle se ut som en tom omysig stuga på julen. Nä, lösningen på kvinnors julstress är ju givetvis att dela på ansvaret. Männen måste träda fram och ta ansvar.

Själv har jag valt att delegera och jag har långsamt backat ut ur julförberedelserummet i flera års tid. I år blev/blir det så här:

  • Barnen bakade lussekatter med sin farmor och vi fick hem två påsar (annars brukar F baka).
  • Pepparkakor har vi inte bakat själva sen vi flyttade hemifrån eftersom de bakar åt hela släkten hemma hos svärmormor varje år. Sen köper vi resten.
  • Barnen fick som vanligt chokladkalendrar av släkten. Vill inte ha in mer krimskrams i huset.
  • F följde med på fritids julsamling och ska gå på förskolans lussetåg.
  • Julklappslistorna skrev vi i november och sen satte sig F och beställde allt till barnen samma kväll. Det mesta är inpackat och klart. (Presenter till Fs släkt får F ansvara för själv, jag ska bara komplettera en grej till syskonbarnet, sen är jag klar.)
  • Vi pyntade första advent och idag. Jag bar ner kartongerna och så har vi tagit en pyntstund var. Slumrade på soffan idag medan de pyntade plastgranen. 
  • Vanligtvis brukar vi ha en godisbakardag med min släkt men vi hoppar det i år pga min utmattning. Så jag ska göra egen rocky road nån dag. Mamma bakar nog också lite till julafton.
  • Julmaten blir knytis och förberedelserna sköter vi på Facebook. Slipper städa eftersom vi är hos syrran.

Känner ju inte så värst mycket julstämning förstås men det kommer väl sen. Den bästa stämningen brukar jag få av tända ljus, lugn och ro och typ glögg eller nåt. Och det är ju rätt lätt att ordna. 

Fredrik är bra på att baka och fixa och det skulle definitivt bli jul även om jag inte gjorde något alls. F har för övrigt tvingats att ta ännu mer ansvar nu när jag är utmattad. Kanske något som ojämställda män borde vara med om också?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: