Lite om adhd:s evolutionära fördelar, motion och den fascinerande hjärnan

Jag lyssnar på boken hjärnstark som handlar om hur motion påverkar inte bara kroppen utan också hjärnan (minskar stress och depression, ökar koncentrationen osv.). 

Ett kapitel handlar om adhd och koncentrationsproblem. Författaren tar upp att adhd var en stor fördel på jägar-samlartiden. De med adhd hade stor nytta av sin impulsivitet, all extra energi och att de tog in alla intryck i omgivningen. Som jägare var de extra bra på att spåra, fånga upp rörelser i närheten och uthålligt springa efter byten. 

Människor med adhd/add har svårt för att behålla koncentrationen för saker de inte finner intressanta men de är fantastiska när de riktar sin energi. Tänk bara på Blondinbella som har entreprenörskap som sitt stora fokus i livet. (Hon driver fyra företag.) Adhd är vanligt bland entreprenörer.

Det tråkiga är att skolan och många yrken inte passar de med adhd/add. Inte alls. Det har t o m blivit så illa att barn måste börja medicinera för att klara av att gå i skolan. Jag tycker att medicinerna är bra, tro inget annat, men det är sorgligt att de ska behövas. 

Många barn med npf (adhd, add, autism, tourettes) blir utbrända och/eller hemmasittare i skolåren. Inte alla får hjälp och det kan ta flera år att få en diagnos. Svenska skolan passar inte alla barn helt enkelt. (Är inte emot skolplikten som så, men önskar att det fanns fler skolor med mindre klasser och bra anpassningar.)

Författaren tar upp att adhd är en kraft att räkna med, för annars hade den aldrig överlevt evolutionen. Fram tills nu när medicinen och samhället nått så långt så sorterades de mindre lämpliga snabbt ut genom att de dog och inte kunde föröka sig. 

En liten utsvävning från ämnet: evolutionärt överlevde de mammor som födde barn lite för tidigt så att de inte fastnade i bäckenet pga det stora huvudet. Därför är bebisar så outvecklade när de föds. Men numera när vi kejsarsnittar mödrar med stora bebisar eller trånga bäcken så förändrar vi evolutionen genom att de som inte kan föda barn reproducerar sig. Vi blir alltså fångade i kejsarsnittsfällan. (Vilket inte är fel enligt mig som dubbelsnittad, men jag hoppas att möjligheten alltid finns kvar, annars blir det synd om de vars gener/kroppar inte kan föda barn.) (Källa: boken Sapiens samt nyhetsartiklr från i höstas.)

Jag tänker på autister som även de räknas som funktionsnedsatta i dagens samhälle. Men autister har en fantastisk förmåga att lära sig fakta och bli duktiga inom sina specialintressen. Jag önskar att fler drog nytta av detta i arbetslivet. 

Hjärnan är verkligen fascinerande tycker jag. Det finns så mycket att lära sig. 

Och motion är bra till så otroligt mycket. Det hjälper mot typ allt! (Tränade lite extra i går kväll… ^^)

Kan i övrigt rekommendera boken till alla som vill lära sig mer om ångest, stress, adhd, koncentrationsproblem, depressioner, utmattning m.m. Hjärnan och motionen påverkar så många olika delar av livet.

Annonser

2 Responses to Lite om adhd:s evolutionära fördelar, motion och den fascinerande hjärnan

  1. darnia skriver:

    Åh, finns den som ljudbok! Då kanske jag äntligen kan läsa den. Har misslyckats med att hinna läsa pappersvarianten tre gånger nu (läs: fått lämna tillbaka den till biblioteket oläst för att lånetiden har gått ut).

    Liked by 1 person

%d bloggare gillar detta: