Vår mörka framtid

Jag har inte läst nyheter på en vecka pga utlandsresan, men jag förstår att det har hänt mycket den senaste veckan. Här kommer några reflektioner över läget i Sverige och världen.

Det slår mig om och om igen hur kampen förs. De som historiskt sett och fortfarande i allra högsta grad blir diskriminerade, alltså kvinnor, transpersoner, icke-vita, icke-heteros, arbetarklassmänniskor, funktionsvarierade osv., kämpar på i motvind även om de vinner små kamper då och då. 

De priviligerade (män, heteros, medelklassen, vita, cis-personer, normfungerande osv.) gör allt för att minska ovanståendes rättigheter och inflytande. De startar populistiska partier, våldför sig, bedriver näthat och gör allt för att tysta de som kämpar för lika rättigheter för alla. För de priviligerade vill så klart inte bli av med sina privilegier. (Att de kämpar extra hårt numera visar att de känner sig extra hotade och det innebär framsteg för de diskriminerade.)

De diskriminerade håller tyvärr inte ihop, en kvinna som känner sig diskriminerad pga kön i ena sekunden kan agera transfobiskt eller funkofobiskt i nästa sekund. 

Ett exempel från gårdagen var en debattartikel mot användandet av begreppet icke-män. Hon ville inte bli kallad icke-man utan kvinna. Hon kände sig djupt förnärmad av att inte bli kallad rätt sak. Har hon någonsin föreställt sig hur det känns att bli kallad ”man” när en i själva verket är icke-binär eller ”kvinna” när en är en transman? Upprepade gånger om dagen? Hon kan inte vara så överseende att hon kan stå ut med att sorteras in under paraplybegreppet icke-man tillsammans med icke-binära, transmän (som inte har samma privilegier som cis-män), intersexuella m.fl. Så slipper vi skriva ut alla kategorierna varje gång?

Moderaterna vill samarbeta med SD. Vilken chock. Sverige är på intet sätt unikt eller annorlunda resten av västvärlden. Vi följer precis samma mönster, vi är bara lite efter. Men SD är å andra sidan ett av de mest radikala partierna bland alla de populistiska partierna i Europa. Jag ser ingen ljusning, SD kommer förr eller senare att (vara med och) styra i Sverige. (Läs gärna mer om utvecklingen i boken ”Vi säger vad ni tänker”). 

Folk trodde inte att Trump skulle vinna, folk trodde inte att Trump skulle genomdriva alla de saker han sagt i valkampanjen, men det gör han, folk sa att vi skulle vänta och se, att vi inte skulle oroa oss i onödan. Jag säger bullshit, we’re going down. Populister med makt gör vad de säger att de ska göra. Vi har en galen man på maktposition. Jag hoppas att alla världens länder tar avstånd från USA och stänger dem ute från handel och samarbete. Jag hoppas att världens ledare gör vad de kan för att motverka Trumps alla galenskaper.

Att Isabella Lövin vill öka stödet till abortorganisationer är ett bra första steg. 

Ser jag någon ände på allt detta?

Nej. 

För vi slåss alla om samma resurser och privilegier/rättigheter. Om de priviligerade inte vill dela med sig (ledtråd: det vill de inte!) så kommer det alltid att stå mellan de diskriminerade och de priviligerade. 

Snart tar robotarna över typ femtio procent av alla jobb och om vi inte gått över till andra slags skatter och något i stil med medborgarlön så kommer krisen att bli ännu katastrofal. 

Då om inte förr hoppas jag att de som fått det sämre (de vita (ofta arbetarklass) män) som tidigare alltid varit så priviligerade och som röstar på Trump och populistiska partier eftersom de blivit av med sina jobb och känner sig hotade av de diskriminerade) kan rikta blickarna åt den verkliga fienden: de rika företagarna och kapitalismen som system.

För det är inte invandrarna som tar våra skattepengar, det är inte de arbetslösas fel att det inte finns tillräckligt många jobb. Det är inte de långtidssjukskrivnas fel att de stressats sönder och samman i en allt mer slimmad organisation på arbetsplatsen. 

De stora bovarna är de rika storföretagarna som skattefifflar och låter pengarna rassla uppåt i företagen och ner i ägarnas fickor (istället för att sänka arbetstiden, anställa fler eller ge högre lön trots enorm tillväxt det senaste decennierna). De rika blir bara rikare och rikare och de lyckas med att tuta i folk att allt är invandrarnas/de sjukskrivnas/de arbetslösas fel. Att de själva roffar är det få som bryr sig om.

Men när robotarna tar över jobben kommer det inte gå obemärkt förbi. Jag hoppas på revolution.

Eller på en utomjordisk attack så att vi kan ena mänskigheten mot en gemensam fiende…typ.

Eller på en global katastrof. Fast den är ju på väg iofs i o m den globala uppvärmningen.

Avslutar detta upplyftande inlägg med valda delar av en lika upplyftande låttext som ganska exakt beskriver min känsla:

Ænema”

Some say the end is near.
Some say we’ll see Armageddon soon.
I certainly hope we will.
I sure could use a vacation from thisHere in this hopeless fucking hole we call L.A.
The only way to fix it is to flush it all away.
Any fucking time. Any fucking day.
Learn to swim, I’ll see you down in Arizona Bay.


Mom’s gonna fix it all soon.
Mom’s comin’ round to put it back the way it ought to be.

Learn to swim.

Cause I’m praying for rain
And I’m praying for tidal waves
I wanna see the ground give way.
I wanna watch it all go down.
Mom, please flush it all away.
I wanna see it go right in and down.
I wanna watch it go right in.
Watch you flush it all away.


Time to bring it down again.
Don’t just call me pessimist.
Try and read between the lines.

I can’t imagine why you wouldn’t
Welcome any change, my friend.

I wanna see it all come down.
Bring it down
Suck it down.
Flush it down.

Aenima av Tool.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: