Rensa ut i barnrum

Det brukar fungera dåligt att KonMarie*-rensa barnrum eftersom man dels bara kan konmaria sina egna grejer och dels för att barn oftast älskar alla sina saker och inte vill rensa ut något. Så jag gör så här:

* = en japansk metod där man rensar ut allt som inte ”sparks joy”.

  1. När barnet inte är hemma tar jag med några påsar in på rummet. En för släng direkt, en för vinden, samt en för skänkes resp. släng så småningom.  
  2. I släng direkt slänger jag rent skräp. Alltså sånt som barnen skulle hålla med om är skräp.
  3. I vindenpåsen lägger jag en del av det som flödar över i förvaringslådorna, t ex ponnyslott och gosedjur. Dessa byts med jämna mellanrum och det blir roligare för barnen då.
  4. Innehållet i de två andra påsarna ska arkiveras i ett förråd under en tid. Om barnet inte frågat efter prylarna efter 1-3 månader så går det nog bra att slänga/skänka dem.
  5. Det som ligger fel sorterar jag rätt.
  6. Utvärderar om tavlor och inredningsdetaljer blivit för barnsliga och behöver bytas ut.  

Jag brukar sortera ut böcker, slänga alla teckningar som inte kvalar in till barnens minneslåda, slänga allt pyssel som inte är fantastiskt osv. Alla udda grejer försöker jag rensa ut så gott det går. T ex en enda av en leksaksserie. Bättre att samla på några typer av leksaker. Molly har en krimskramslåda för alla smågrejer som hon köper på sig jämt. Bättre att ha allt på samma ställe och så får hon rafsa där (den rensas också ofta). 

Nu efteråt ser Mollys rum rent av avskalat ut i jämförelse. Har tyvärr ingen förebild, men tänk er jordbävning. 

För en gångs skull är skrivbordet helt tomt. I helgen landar Mollys första speldator här (F köper en ny så att Molly får hans gamla). (Molly är 9 år och gamer, vi spelar dataspel alla fyra i familjen och ryms inte på bara två speldatorer. Stella får dock vänta lite till.)

Längtar tills hon skaffar tweenierum och slutar leka med gosedjur. Vad mycket rum vi kommer att få (särskilt på vinden! Gosedjur tar sån himla plats!). 

Mollys rum är på 8 kvm och Stellas på 5 kvm. Det tar inte många veckor att fylla på igen med pyssel från fritids och prylar från köpglada släktingar, men med en rensning i kvartalet brukar det bli hanterbart. (Men hade gärna sett färre presenter!)

Ps. Har ingen speciell inredningsstil i hennes rum, lila är det enda hon valt. 

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: