Surt om det där med skollov

Alla dessa lov, vad ska de vara bra för? Skönt när man går i högstadiet/gymnasiet kanske när man som elev kan ta hand om sig själv och hitta på egna saker, men ett ständigt stressmoment för föräldrar.

Många barn verkar ha pensionerade släktingar* som gärna har dem en hel vecka på raken, eller möjligen ett storasyskon som kan ta hand om sitt lågstadiesyskon medan föräldrarna är på jobbet. Eller så jobbar alla som lärare och kan ta lov samtidigt som sina barn. Ja, jag vet inte.

  • = våra föräldrar är mellan 56-60 år och när de väl går i pension behöver våra barn inte barnvakt längre. Fs mormor har varit väldigt behjälplig men hon fyller 80 år i sommar och vi kan ju inte utnyttja henne hela tiden.

Vi har inget emot fritids och brukar i regel skicka dit Molly alla de lovdagar utom 1-2 dagar som gammelmormor tar henne. Fritids brukar vara jätteduktiga på att hitta på bra saker på loven, men problemet är ju att inga barn är där!

Så här skrev jag på instagram angående höstlovet.

2017-04-05 14_16_33-Sara (@ampiloppen) • Instagram photos and videos

Är det roligare för Molly att sitta med sina föräldrar på jobbet än att leka och ha kul på fritids? Ja, om det bara är typ två barn där samt barn från andra klasser som hon inte känner.

Men det blir ju en självuppfyllande profetia att det är tråkigt på fritids om alla tror det och anstränger sig för att barnen inte ska behöva vara där. (Nu pratar jag givetvis bara om de barn som har rätt till fritids).

Nu på påsklovet samkör vi med svärfar eftersom han är hemma med sina två skolbarn när hans fru är på Bali. En dag skulle Mollys faster S som är 11 år komma hit och en dag ska barnen till dem. Sen ska gammelmormor ta dem en dag och svåger M som är 15 år skulle eventuellt hitta på något med Molly en dag.

En jobbig grej för mig är att de där lovlapparna alltid kommer så tidigt. Fredrik får sätta sig och ringa runt och vi lämnar in en lapp som säger att Molly är ledig 1-2 dagar. Men sen när lovet väl börjar så kommer fler släktingar på att de ska ta Molly och då uteblir hon plötsligt från fritids.

Det känns så himla onödigt att fritids inte kunde fått reda på det med en gång och jag får dåligt samvete för att de lagat mat till henne samt planerat resurserna utifrån lovlapparna. Samtidigt kan jag ju inte gärna stoppa släktingarna när de hittar på roliga aktiviteter med barnen.

Men det hade ju varit kul om de kunde bestämma sig innan lovlappen ska in.

Jag längtar tills Molly är stor nog att reda sig själv på hemmaplan så att hon slipper fritids på loven. Hon fyller ju 10 år i höst, så det är väl ganska snart.

Nä, just det ja, för nu börjar Stella skolan snart och då har vi 4-5 år till av detta lovtrassel. GAH!

PS. Så småningom kan ju Molly se efter både sig själv och Stella. Men ändå…

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: