Sluta förskolan, börja skolan

Stella är nu i glappet mellan förskola och skola (tre veckor kvar till sommarlov). Igår var det sommaravslutning och avtackning av alla blivande skolbarn. 

Exakt fyra år tidigare var vi där för första gången som nyblivna kooperativmedlemmar. Föräldrarna har verkligen skiftat under dessa år. Så många har kommit och gått (vi bor i en utflyttarstadsdel eftersom husen är dyra och lägenheterna generellt små). Det är bara tre familjer som hängt med under dessa fyra år och två av dem slutar nu i sommar. 

Men vi har lärt känna många trevliga familjer och flera av dem kommer vi att fortsätta ha kontakt med och träffa.

För tre år sen var Stella med på sin första avslutning. Då tittade hon på hundar, plockade gräs och följde efter pedagogen när hon delade ut paket till de som skulle börja skolan. Igår fick Stella äntligen paket. Cirkeln är sluten.

Stella 2,5 år tigger paket (grå tröja):

Stella 5,5 år har äntligen fått paket:

Sommarsångerna var som vanligt en plåga eftersom barnen sjöng i varsin stämma. Inte många barn prickade rätt (inkl. undertecknads avkomma) och vissa verkade sjunga i en helt annan oktav. I år hade de dessutom spelat in en skiva som såldes för 20kr/st. Jag och pappan konstaterade att det får bli sommarens lyssning i bilen eftersom vi inte har någon cd-spelare i huset. När kommer skivan till Spotify?

Efter korvgrillningen var det dags för utslagstävling för de barn som fått alla rätt på poängpromenaden. Föräldrarna till de allmänbildade barnen skulle få en ballong runt benen och så var det pangartävling på gräsmattan. Jag höll nervöst andan när namnen räknades upp och kunde segervisst konstatera att vi lärt upp barnen bra (dvs. inte bra) när mina barn inte tillhörde de nio som fått alla rätt. High five! Där slapp jag en förnedring i centrum (Fredrik totalvägrade).

Men vi fick oss en skrattfest när övriga föräldrar dansade runt och försökte behålla sina ballonger.

Efter gårdsfesten begav jag mig till skolan för ett föräldramöte på Stellas nya förskoleklassavdelning. Var lite rädd för att jag skulle säga fel barns namn eftersom det känns så konstigt att Stella ska börja skolan. 

Men allt kändes bra, föräldrarna verkar trevliga (klart yngre än de i Mollys klass som är runt tio år äldre, fördelen med att vi fick Stella som 28-åringar istället för 24-åringar) och pedagogerna verkar bra. 

Molly hade en av pedagogerna när hon gick i nollan och en av de andra bor granne med oss. Vi tänker att grannen kanske kan ta med Stella till skolan varje dag så slipper vi lämna! ;-D

Den allra bästa nyheten var att de inte längre slår ihop klassen med ettorna när fritids börjar. När Molly gick i nollan-ettan var de plötsligt 40 barn på två-tre pedagoger efter halv två. Pedagogen sa att de hade vägrat ha det så och att det därmed blivit ändrat sen dess. 

Min fd granne och bekant vars son ska gå i samma klass kommenterade att Mollys klass måste ha varit testkaniner och jag lade till att det var vi föräldrar som fixat så att grinden mot baksidan kommit upp. Det var allmänt kaosigt i nollan-ettan när Molly började eftersom de inte hade haft åk 0-2 där tidigare (skolor som slogs ihop). Jag upplever stor skillnad i rutiner och organisation mellan detta och mötet för fyra år sen när Molly skulle börja. Skönt!

Så stora de blir, barnen. Det är lite läskigt! Men det ska bli kul med skolstart. Hoppas att hon ska trivas. 8 augusti kör vi! (Fritidsstart, skolan börjar 17e aug.)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: