Amerikanerna och deras storhetsvansinne

Jag har svårt för USA och amerikaner i allmänhet och det blir ju inte bättre när man får läsa att 81% tycker att de är bättre än alla andra och har till uppdrag att leda världen.

Vad är det för fel på er?!

Sen tänker jag på vilka som egentligen flyttade dit och det var ju fattiga och/eller lycksökare från Europa, t ex Sverige. Jag vet inte om dödandet av ursprungsbefolkning, guldfeber och övertagande av landområden gör sånt här med människor? Européerna som stannade kvar var iofs inte kloka på den tiden heller, så som de härjade och höll på. Koloniserade, förslavade och urholkade södra halvklotet (inkl. Nordamerika).

Visste ni föresten att anledningen till att asiaterna inte koloniserade var att de redan ansåg att de var världens framsida. (Så var det i mitten av förra millenniet). De behövde inte mer. Men sen blev de omkullsprungna av väst. (Från boken Sapiens).

I alla fall.

I dagar när Trump pratar om att kasta ut invandrare och bygga en mur mot Sydamerika så blir jag lite sån att de själva borde återvända till sina hemländer och ge tillbaka landet. Amerika tillhör ju egentligen ursprungsbefolkningen som bodde där i flera hundratusen år före europeerna invaderade (en befolkning som är kraftigt decimerad pga folkmord och virus. (Ur boken Vete, Vapen och Virus av Jared Diamond.))

Å andra sidan vill vi väl inte ha tillbaka alla invandrade ex-europeer hit till Sverige, Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritannien heller. Det skulle bli väldigt trångt. ;-P

Men lite ödmjukhet från amerikanernas sida skulle inte skada. Minns er blodiga historia. (Samma sak gäller för européerna!)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: