Funktionsnedsättning eller funktionsvariation?

Läste en debattartikel om det här med att kalla npf för funktionsnedsättning eller inte. Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld skriver så här:

Drag av adhd eller autism finns hos alla människor. Men att ha en diagnos innebär att man har betydande problem i vardagen. Men även om man har betydande problem, så skulle jag vilja säga att man också har en betydande tillgång i vardagen. Om man bara får utlopp för sina styrkor. Och då finns det en en poäng med att benämna det funktionsvariation i stället för nedsättning. Samhället är utformat efter den neurotypiska majoriteten. Omgivningens attityd och okunskap är ofta ett större problem än funktionsvariationen i sig. Ett viktigt steg mot en attitydförändring är en ändring av språket. (Jägerfeld)

Jag tänker att vi använder olika ord för olika tillfällen.

  • Handikappad ska vi definitivt inte använda längre.
  • Funktionsstörning tycker jag inte heller om eftersom hjärnan inte är störd, bara annorlunda. (Samma sak med personlighetsstörning. Bättre att använda personlighetssyndrom.) Ogillar av samma anledning begreppet ”normalstörda” som vissa med npf använder om de utan npf.
  • En funktionsnedsättning har de med npf gentemot samhället/vardagen. Jag tycker att det är viktigt att ordet finns kvar eftersom det berättigar behovet av extra stöd.
  • I allmänt tal är det funktionsvariation som gäller eftersom det är neutralt. Npf innebär både för- och nackdelar. Adhd kallas även entreprenörsgenen och stora uppfinnare och tänkare som t ex Einstein var autister.

Jag håller verkligen med Jägerfeld om att det är omgivningens attityd som är det svåraste.

För egen del är det kanske inte mina problem i sig som gjort mig utmattad utan pressen från omvärlden att vara normal.

Och när ska de med adhd slippa få höra att det överdiagnostiseras alldeles för mycket idag och att medicinen som många med adhd tar är knark? Medicin som gör att adhd-hjärnan slutar försöka somna så att adhd-personen slipper försöka hålla sig vaken och istället kan fokusera så som de utan npf kan. Skulle de säga samma sak till de med narkolepsi?(Till autister finns tyvärr ingen medicin – där är det anpassningar av vardagen som gäller.)

För övrigt kan jag meddela att det underdiagnostiseras alldeles för mycket idag. Det finns en stor mängd flickor, kvinnor och icke-utåtagerande män som inte fått rätt diagnos pga stela diagnoskriterier.

I dagsläget har ca 5% av befolkningen adhd och 1% autism.

Men som sagt. De med npf har en funktionsvariation och ibland behöver de hjälp i olika sammanhang pga en funktionsnedsättning.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: