Fördelar och nackdelar med olika europeiska språk

Tycker att det är fantastiskt att jag under några månaders daglig spanskträning i appen Duolingo, genom att dra slutsatser lyckats förstå en del av grammatiken helt utan grammatikgenomgångar. Tror jag kan de flesta verbändelser nu t ex.

St: skärmdump från appen där jag skrivit Tú escribes especialmente para nosotros. (Du skriver speciellt för oss.)

Sen måste jag säga att spanska (åtminstone på min nivå) är otroligt logiskt, regelbundet, koncist samt enkelt att uttala i jämförelse med tyska (alla hemska dativobjekt m.m.) och engelska (mest orimliga/obefintliga uttalsreglerna samt så himla många mellanord).

Franska är ganska likt, men om franska är mumligt som danska så är spanjorerna mer artikulerande, så jag upplever att det är lättare att urskilja orden. Sen kommer ju mycket på köpet om man redan kan en del franska.

Men alltså, bara genom olika övningar har jag lyckats snappa upp en massa grammatik, helt utan att rabbla verbändelser osv. Coolt!

Sen gillar jag verkligen spanjorernas accenter som avgör uttal. Samma i franskan, men jag upplever spanskan som ännu mer logisk. Fransmännen kortar ner så himla mycket. Typ att de nästan aldrig vill uttala sista bokstaven i orden.

Men engelskan är klart värst. Ta bara de här orden som ser nästan likadana ut men som uttalas olika. Och det får man bara lära sig eftersom de inte har några hjälptecken. (Lite förenklat uttal efteråt)

Thought (fåt)

Through (frou)

Though (dou)

Tough (taff)

Taught (tåt)

Thorough (föröu)

…eller

Lunge, lounge, launch. Samma uttal – olika a/au/å-ljud.

Nä, jag är glad att jag redan kan engelska. (När vi hjälper Molly med engelskaläxorna.)

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: