Hur jag ser världen

Jag blev imponerad av hur de visar autistiska läkarens syn på världen i tv-serien The Good Doctor. De liksom ”ritar ut” hur han ser saker och sorterar sin omvärld.

Jag ”ser” också en himla massa saker var jag än är.

Vi kan ju ta min utsikt här från fåtöljen t ex. Så här ser det ut i mitt huvud.

Det går streck ut från alla kanter/linjer. Inte helt lätt att förstå kanske, så här kommer en förenklad bild med de viktigaste strecken och vad de utgår från.

Jag vill helst inte vara på strecken så jag brukar vrida och vända mig tills jag sitter innanför eller utanför strecken. Jag gillar inte heller om strecken blir sneda så jag brukar flytta på mattor som inte ligger någorlunda parallellt med soffor eller bord. (Men jag är ingen perfektionist som har perfekt raka linjer och raka tavlor m.m. Det är ingen estetisk grej för mig eftersom möbler har olika starka/viktiga linjer där t ex tavlor har ganska låg prio (och fotona ibland halvt trillar ur passepartouterna).)

Sen barnsben har jag haft svårt för att gå på strecken, men jag har tränat på det. Får lite ont i magen av det, det är ungefär som tvångshandlingar. Men jag tar inte kortare/längre steg nu för tiden för att undvika streck. (Som även kommer från kanterna på runda saker, t ex brunnslock, gah!)

Sen viftar jag nästan alltid på tårna. Jag brukar följa linjer i rummet. Så här t ex.

Eller så här…

Eller så här.

Har aldrig försökt sluta vifta på tårna eftersom det inte skadar mig på något sätt. Tänker att det bara är så det är.

Vet inte om det är autismrelaterat eller inte, eller OCD/tvångstankar, men strecken och tåviftandet känns inte tvångsmässigt.

Någon som känner igen sig?

Annonser

4 Responses to Hur jag ser världen

 1. Keith skriver:

  Haha! Jag brukar också följa linjer på samma sätt med tårna! Så vi kanske har något genetiskt här. 😃

  Liked by 1 person

 2. Sofia skriver:

  Intressant. Undrar om mon ex-man hade samma förmåga, kändes som om han mådde psykiskt dåligt av om något stod snett hemma. Det var så himla viktigt för honom. Jag får fråga.

  Gilla

  • hippiemamman skriver:

   Ja, gör det! Ibland har man ju bara hangups/tvångstankar om att saker måste stå ”rätt”, men ibland är det nog som jag har det.

   Gilla

%d bloggare gillar detta: