Vad ska jag jobba med?

Sofia skrev en kommentar om att jag bör satsa på att jobba med något jag är intresserad av och Fredrik är också på mig om att hitta vad jag brinner för.

Jag vet ju vad jag brinner för, men det är svårt till batshitcrazysvårt att försörja sig på, nämligen skrivande.

Jag utbildade mig till informatör med hopp om att få skriva informativa texter, men insåg att det dels är svinsvårt att få ett informatörsjobb (ligger typ alltid på listan över yrken med stor övertalighet) och dels så passar inte min personlighet till det yrket pga risk för stress, stort ansvar, ev pr-ansvar, ev presskontakter i pressade lägen, telefonsamtal osv.

Jag hade dålig koll på min personlighet när jag var 20-24 och pluggade. Insåg inte att jag är introvert förrän närmare trettio.

Journalist är ett annat val, men jag har dels ingen journalistutbildning, dels är det svårt att få jobb och dels kräver det en uppsökande personlighet som är nyfiken och ställer bra frågor. Inte jag alltså.

Författare hade jag gärna blivit men att bli antagen till ett förlag är lite som att vinna en miljonvinst på lotto. Att ge ut böcker själv kräver god PR och jag är inte bra på att sälja in mig själv. (Krävs även för de flesta antagna författare). Plus den lilla detaljen att det är få författare som kan leva på att skriva. De flesta behöver göra sidouppdrag som att besöka klasser, föreläsa eller jobba deltid med andra saker.

Om jag skulle leva på min blogg så måste jag dels göra den mycket kändare och dels ta in sponsrade inlägg. Gillar inga av dessa lösningar. Håller medvetet ner läsarantalet för att undvika en massa elaka kommentarer. Det sägs att max 5% av läsarna interagerar och om jag skulle öka till flera tusen läsare så skulle de negativa kommentarerna börja strömma in. Och det skulle mitt känsliga psyke inte palla.

Så då återstår att jobba med kommersiella texter, t ex som frilansande copywriter. Det är ju min plan tills vidare, men det är ju inte det jag brinner för direkt.

Risken är att det blir stressigt med deadlines, att det blir jobbigt med kritik och störiga kunder, att jag varvar perioder av inga uppdrag med för många uppdrag (ett problem jag skulle dela med de flesta frilansare/företagare). Och sen måste jag nog tyvärr ha kundkontakt och sälja in mig själv och det vill jag inte. Det skulle ta för mycket energi.

Så jag hoppas på att kunna få en projektledare/manager eller jobba behind the scenes på nåt sätt.

Eller med något helt annat. Skriva kan jag ju även göra på fritiden. Som här på bloggen.

Skulle vilja jobba med något som gör världen bättre, något som hjälper andra människor (utan att ha direktkontakt med dem). Jag vill jobba mestadels hemifrån, självständigt och på deltid. Vill helst inte vara anställd igen pga vill ha friheten och vill inte sitta i kontorslandskap och/eller bli dränerad av kollegor jag inte valt. (Jag gillade kollegorna på förra jobbet, men inte kontorslandskapet.)

Det allra roligaste hade varit att skriva informativa och lättförståeliga texter om ämnen som intresserar mig (någorlunda).

Men för att få pengar måste någon vilja betala för det jag kan göra, så även om jag kan hitta något som låter som ett jobb så måste det ju sälja på något vis.

Det är svårt!

Jag önskar att jag hade en personlighet som är lättare att kombinera med olika jobb. Tänk att kunna välja helt fritt utifrån intresse!

Ibland tänker jag att jag borde jobba med nåt ”enkelt” jag kan göra hemifrån, som en webbshop eller nåt. Men även där krävs ju kontakt med kunder och det kan bli stressigt. Kanske borde sätta mig i en fabrik och göra något enformigt (och bli utbytt mot en robot inom kort)… (men skulle nog vantrivas om arbetet inte var det minsta kreativt alls.)

Ps. Olika jobb jag velat ha sen barndomen: paleontolog, lärare, radiopratare, programledare, författare, producent, projektledare, administratör, informatör.

Ps2. Kom gärna med input!

Annonser

3 Responses to Vad ska jag jobba med?

 1. A-C skriver:

  Jag har precis samma dilemma och det är skitsvårt! I mitt fall är dock inte människokontakt ett bekymmer, men att vara snart 45 och inte ha en aning om vad man ska göra känns väldigt vilset. Jag har dessutom precis utbildat mig igen (efter drygt 13 år på min gamla arbetsplats) och insett att utbildningen var helt fel, liksom yrkesvalet. Både för att det inte alls stämmer med min personlighet och för att jag tippade över kanten slutgiltigt vad gäller utmattningen och inte har lyckats kravla mig upp tillräckligt ännu två år efter utbildningens slut… Så tyvärr inga bra råd, utan mer igenkänning. Hur vet man? Var början man ens rota för att hitta ett svar? Finns det någon typ av vägledning så att man åtminstone kan börja gå åt rätt håll..? Inte frågor till dig nu alltså, utan mer sådär i största allmänhet.

  Liked by 1 person

  • hippiemamman skriver:

   Aj! Ja, det är så svårt!! Hoppas du hittar något som passar så småningom!

   Gilla

  • Sofia skriver:

   Låt det ta tid. Lär känna dig själv. Prova olika saker du tycker verkar roliga ( men det är ju lite riskfyllt som utmattad, då man måste ta det lugnt så kanske mer fundera över vad du gillar och vad du mår bra av). Jag kände tidigare att det jag gjorde var fel, men visste inte vad jag skulle göra istället, men helt plötsligt kom jag på det. Och har hållit fast vid det i flera år. Gå i terapi hjälpte mig ( dock inte kognitiv utan psykodynamisk) där,man pratar mer fritt och djupgående om hur man är som person och får lite hjälp med att tolka sig själv och sin omvärld.

   Liked by 1 person

%d bloggare gillar detta: