Danmark med Legoland och Lalandia

Vi och våra kompisar ville till Legoland och hittade Stena Lines erbjudande om färja mellan Göteborg och Fredrikshamn och tre nätter i Lalandias stugby till priset för två. Fritt inträde till Lalandia och tio minuters promenad från Legoland. Detta erbjudande gällde söndag-onsdag under lågsäsong och blev en bra deal.

Vi åkte Stena Danica över till Fredrikshamn på söndag förmiddag. Färjan var stor och fin med lekområde, två stora affärer, viloplatser, sittplatser, gamingställe osv. Vi åt en god prisvärd frukost som vi hade förbeställt. Hotellkänsla!

Skagen/Grenen

Framme i Fredrikshamn åkte kompisfamiljen direkt ner mot hotellet (pga bebis som inte gillar att åka bil) medan vi tog en tur upp till Skagen. Efter fyrtio minuter var vi framme i Grenen som är Danmarks nordligaste punkt. En lång sandstrand med fina runda stenar (pebbles) och massa flintsten.

Jag fick Kanarieökänslan när jag och Stella gick i vattenbrynet. Sanden var lite ljusare bara. Framme vid toppen ställde vi oss så klart med ett ben i varje hav: Nordsjön och Kattegatt. Detta gjorde jag senast när jag var 11 år. Har inte varit i Danmark på riktigt sen dess (bara genomfart). Kan verkligen rekomendera Grenen för alla som är i norra Danmark. (Vi stannade inte i Skagen denna gång.)

Sedan körde vi ner till Billund. Det tar cirka 2,5-3h från Fredrikshamn. Vi kom t o m fram samtidigt som kompisarna eftersom de behövt stanna många gånger på vägen pga ledsen bebis.

Lalandia stugby

Vi hyrde ett tvåfamiljshus med tre sovrum på två våningar. Det fanns åtta sängplatser och en babysäng. Planlösningen var bra och inredningen var fin. Det fanns även bastu, jacuzzi och uteplats men dem använde vi inte. När vi inte var på utflykt lagade vi mat typ.

Jag rekommenderar verkligen Lalandias stugby, men tycker att det kunde ingått toalettpapper, tvål, tvättmedel, såpa, hushållspapper och andra saker vi var tvungna att ta med hemifrån eller köpa dyrt på plats. Hade varit smidigare om det ingått. Diskmedel fanns dock. Vi tog med egna lakan och handdukar, men det gick att hyra för ca 100kr/pp. Slutstädning ingick dock och det är guld värt. Det är inte roligt att ägna flera timmar åt att städa precis innan man ska resa hem.

Stugområdet var väldigt lugnt så här i maj och barnen hade väldigt roligt på de stora uppblåsbara studsmattorna och lekplatserna. Området var större än jag trodde och det var ganska långt att gå till Lalandiahuset. Men de hade en fiffig lösning på detta, nämligen ett gratis ”tåg” som gick fram och tillbaka en gång i halvtimmen. Det var väldigt smidigt och skönt att slippa ta bilen eller traska långt.

Lalandia

Själva Lalandia var en upplevelse i sig. Tänk er en enorm byggnad och när man kommer in ser det ut som att man är på ett grekiskt/turkiskt/spanskt torg i skymningen (med fejkhimmel!). Där fanns enorma studsmattor, caféer, affärer, akvarium, bowlingbana, minigolfbana, shuffle board, arkadhall osv. Och det slutar inte där. De hade ett Winter World med fejkskidbacke, skridskobana, juldekorationsförsäljning (i maj!), guldvaskning, klättervägg och jag vet inte vad. Det mesta kostade en slant och mina barn var inte så intresserade. De hängde dock några timmar i Monky Tonky-land som är ett gratis lekland. Det fanns även ett gratis gym för vuxna.


Aquadome

Själva huvudattraktionen inne på Lalandia var ju Aquadome – äventyrsbadet.
Det var inte så stort, men de hade verkligen fått plats med mycket. Grotta, vågbassäng, pooler med olika djup, massa rutchkanor för vuxna och i olika storlekar för barn, utomhusbassäng, spaavdelning, vattensprutande lekland, osv. Det fanns något för alla.

Och glöm det där med att stå och huttra i kön till vattenrutchbanan. Inne på äventyrsbadet var det 30 grader i vattnet och 28 grader i luften. Och den temperaturökningen mot t ex Valhallabadet i Göteborg (25-26 grader sist jag var där) gjorde en enorm skillnad. Jag behövde aldrig frysa. Så skönt!

Man åkte på uppblåsbara flottar i de flesta rutchkanorna. Det fanns för en, två och tre-fyra personer, så det var väldigt roligt. Jag, Molly och min kompis M åkte massor (Fredrik åkte också, men en av oss fick hänga med Stella, så vi åkte inte samtidigt).

Läskigast var det enorma röret The Tornado där man skulle åka två-fyra personer i en fyrpersonsflotte. Efter ett rejält stup (gulp!) seglade man ut i en enorm tratt där man åkte fram och tillbaka i en hiskelig fart. Jag var seriöst rädd för att tappa taget och höll mig fast för mitt liv.

tornado

En lättsammare version var den blå-gröna-åkturen Twister där man åkte ner i en annan tratt där man istället åkte runt i en cirkel tills man ploppade ner i ett hål och åkte ner genom en alldeles mörk tunnel.

Twister-02

Wild River var tyvärr stängd när vi var där. Turbo Racer och Octopus var alldeles för läskiga för mig. Min kompis provade Octopus. Då skulle man ligga på magen på en skumgummimadrass och åka nerför ett stup. Turbo Racer var typ fritt fall.

Det fanns även Lazy River som var som en å som man guppade fram i på en flotte. Tyvärr var det lite väl grunt där så det gick inte som vuxen att hänga från flotten utan att skrapa i knäna. Föredrar strömbadet på Nordpoolen i Boden. Där åker man genom en mysig grotta.

Kan verkligen rekommendera ett besök på Lalandias äventyrsbad. Det finns även ett Lalandia i Rödby (nära Tysklandsgränsen) om man ska vidare ut i Europa.

Legoland

Legoland låg cirka tio minuters promenad från Lalandiahuset (så vi tog minitåget till Lalandia och gick sista biten). Om man känner sig rik kan man bo på Legolandhotellet som har en ingång direkt ut i parken. Där finns även coola temarum. Men det var tre gånger så dyrt, så vi valde Lalandia.

Vi hade med oss rabattkoder från Kellogg’s-paketen så att det skulle bli halva priset om man gick in med barn. Då kostade det oss cirka 1000kr istället för 2000kr för fyra personer. Bra grej. Det finns även andra rabatter som man kan kika på online.

Att åka dit off-season visade sig vara ett superbra beslut eftersom det nästan inte var någon kö. Som längst väntade vi 3-4 minuter och ibland kunde vi sitta kvar och åka ett varv till. Vädret var toppen med cirka 20 grader och sol. Min familj hann faktiskt med hela Legoland på en dag och några attraktioner åkte vi flera gånger. Om man åker dit i juli-augusti tror jag att man behöver två dagar på sig, för Legoland är stort och köerna lär vara långa. Man kan på plats köpa till en dag för billigare peng om man inser att tiden inte räckte.

En nackdel offseason är kortare öppettider. Vi var där ca 11-18 varav alla attraktioner var stängda sista timmen. Så vi tittade på miniatyrerna och gick i legoaffären sista timmen.

Stella tyckte att Ninjago World var väldigt roligt eftersom hon är ett stort Ninjagofan. Vi gick flera gånger genom Lloyds laserutmaning där man ska ta sig igenom en bana utan att nudda ”laserstrålarna”. Ninjagoäventyret var också roligt. Där skulle man åka runt och skjuta prick mot fiender på stora skärmar (3D). Vi såg även en Ninjagofilm i 4D med vattenstänk.

Andra attraktioner jag kan rekommendera är bergochdalbanorna Ice Pilot School och X-treme racers (läskiga!). Stella åkte med på båda, hon var riktigt tuff! Flying Eagle var lite mer lättsam.

The Temple var också en rolig åktur då man skulle skjuta prick med laserpistoler. Barnen vaskade även guld och vi tittade på en kortare teatershow med folk som dök ner i en vallgrav.

Vi åkte även klassiska piratfärden Pirate Boats som fanns när Fredrik var liten. (Själv minns jag ingenting från Legoland annat än alla legominiatyrbyggena. Jag var cirka 7 år när jag var där. Fredrik var äldre.)

Jag älskade alla träd som beskurits till miniträd. Så coolt!

Spökhuset med tillhörande åktur var också roligt (inte så läskigt som Gasten på Liseberg). Vattenfärderna Lego Canoe och Vikings River Splash (läskigare!) var också trevliga.

Det fanns även många attraktioner för småbarn och Duploland såg riktigt mysigt ut med hus och tåg byggda som klassiska duplobitar från 80-90-talet. Stellas kompis körde SEAT Traffic School där man får ta ”körkort” och köra bilar på minivägar med trafikljus m.m. Det kostade 150kr. (Mina barn ville inte.)

Det enda som egentligen inte imponerade var Atlantis akvarium. Har sett mycket bättre akvarium och fler roliga djur på t ex Universeum i Göteborg och andra parker och akvarier runt om i Europa.

Men jag kan verkligen rekommendera Legoland. Mycket bra park där allt flöt på bra.

Mat

När det gäller mat så är Legoland så klart skitdyrt, precis som Danmark i stort eftersom svenska kronan är så svag. Det var samma i Norge när vi var där för sju år sen.

Barnen köpte två godisklubbor och de kostade 50kr/st! Vi gick till Burger Kitchen (nära Imagination Zone) och beställde bara två hamburgermeal och så fick barnen pommes fritsen. (Inte bara för att det var dyrt, men barnen var inte sugna eftersom det inte fanns deras vanliga fiskhamburgare). De vegetariska hamburgarna var goda.

Skönt att det fanns vegetariskt, det är man inte bortskämd med på Kanarieöarna och i Norge. (Vi åt även på McDonalds en annan dag och de hade både barnens fiskhamburgare och goda vegoburgare. På Kanarieöarna brukar jag få äta pommes fritsen…)

Eftersom vi visste att det var dyrt så hade vi tagit med mat från Sverige. Vi körde ner med kylbox och kylväskor och fyllde kyl och frys i stugan. Att äta ute alla målen hade nog gjort resan nästan dubbelt så dyr eller så. Istället blev det pannkakor, korv med bröd, hemlagat indiskt respektive fisk/quorn och pasta.

Det var en rejäl utmaning att få ihop måltiderna eftersom vi hade en selektiv ätare (superkräsen), en vanlig kräsen unge, en annan kräsen unge som också äter kött för att få i sig allt, två vegetarianer (och några som åt veg+fisk) och en som är allergisk mot vete och soja och inte kan äta mjölkprodukter m.m. pga ammar mjölkallergisk bebis. Så vi fick pussla en del så att säga. Men det gick! Köket i huset vi hyrde hade ett ordentligt kök med bra utrustning, så det var inga problem att laga mat där.

Vikinga-bronsåldersmuséet Lindholm Hoeje i Aalborg

På vägen hem stannade familjen i Aalborg för att titta på ett museum. De hade grävt ut ett område med vikinga- och bronsåldersgravar i Aalborg och hittat fantastiska föremål.

Kläderna är en rekonstruktion.

Utanför muséet låg själva gravområdet med mängder med ovaler med stora stenar runt. Man lade ner kroppen, lade stenar runt och sen tände man på. Riktigt coola fornlämningar.

Jag gillar ju verkligen historia och detta museum var extra intressant eftersom vi lajvat en del vikingatid och fick inspiration till kläder och smycken.

Jag kan även tillägga att kompisfamiljen åkte till Legohouse i Billund istället. Ett hus med massa robotar och interaktiva grejer som man kan testa på. Det var väldigt dyrt inträde, men väldigt sevärt tyckte de.

Färjan Vinga

Hem åkte vi med färjan Vinga och det var en helt annan upplevelse än Danica, Jutlantica och Seacat (som inte finns längre) som jag åkt tidigare hos Stena Line. Vinga kändes som en ren transportfärja för typ lastbilschaffisar. Restaurangen var liten och i bambastuk (skolmatsal). Det fanns en miniaffär och typ tre spelmaskiner. Nästan inga sittplatser alls, så vi fick tränga ihop oss eftersom vi inte kunde sitta i husdjursdelen pga Fs hundallergi. Jag rekommenderar inte Vinga om man vill ha ”åka färja-upplevelsen”. Däremot kom vi ju hem i lagom tid på kvällen, så det var ju bra. (Vinga gick 16.45-20.10 så det är en bra tid när man reser med barn.)

Bortsett Vinga-färjan och priserna i Danmark tycker jag att resan var mycket bra. Legoland får toppbetyg, Aquadome och muséet får toppbetyg, huset får bra betyg och Lalandia är galet och sevärt. Stena Danica är precis vad man vill ha av en färja.

3 Responses to Danmark med Legoland och Lalandia

 1. A-C skriver:

  Jag kommenterar så sällan numer, eftersom jag oftast läser inläggen via mailnotisen (i mobilen) och då tänker jag att jag ska göra det senare. Och så glömmer jag… Men jättekul att få läsa om er upplevelse av Lalandia och Legoland! Vi var där för några år sedan och bodde också i stuga några dagar, men vi bodde även en natt på Legoland-hotellet. Jag lyckades hitta någon slags deal med en övernattning och två dagars inträde till parken för hela familjen för ungefär samma pris som stugan. Superfint rum med utsikt över parken. De höll på att bygga Ninjago-landet när vi var där, så det fick vi tyvärr aldrig se. Stugorna i Lalandia var verkligen superbra, men håller med om att det var bökigt att behöva ta med precis allt.

  Gilla

  • Sara skriver:

   Jag har också hört att det skulle gå att få ett hyfsat pris på Legolandhotellet och det lät ju jättebra om jag kunde gå undan om jag blev utmattad, men det var verkligen jättedyrt nu i maj, så det blev Lalandia istället. Antar att de har sånt i olika perioder.

   Gilla

 2. Kronärtskocka skriver:

  Tack för utförligt inlägg! Känner hopp om maten nu 🙂

  Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: