Den skummaste dinosaurien

Igår såg jag den sista BBC-dokumentären Dinosauriernas planet av tre på SVT Play. Det handlade om märkliga dinosaurier och då tänkte jag direkt på Therizinosaurus. Mycket riktigt. En bit in i programmet presenterade de denna konstiga dino. Det är en tvåbent köttätare som utvecklats till växtätare istället. Den är stor och tjock och har en meter långa klor på frambenen. Den orkar inte röra sig så bra utan slåss med klorna när fiender kommer. Den är sååå cool och så konstig.

therizinosaurus

th

 

Den ser ju helt vanskapt ut!

Jag fick även lära mig mer om microraptor som har fjädrar på både fram- och bakben och stjärt. Den kunde tydligen svävflyga mellan trädgrenar och levde mestadels i träden.

De visade även en ö i Europa där djuren utvecklats annorlunda. De visade små mini-”långhalsar” som inte ens var så stora som människor är och sedan kom de enorma pteranodonerna (flygödlor) där bara huvudena i sig var 3-4 meter långa och de bara glufsade i sig dem. Perspektiven blev ju helt fel. Jätteunderligt.

Jag har hört sedan tidigare att på isolerade öar utvecklas alla djur som är mindre än en höna till att bli större och alla större än en höna blir mindre. Det har t ex hittats fossil efter minielefanter och Komodovaranen är ju ett exempel på en ödla som blivit väldigt stor. Även ”hobbiten” homo floresiensis som hittades för några år sedan var ju ett exempel på homo erectus som isolerats på ön Flores i Sydostasien och sedan blivit mindre (1 meter lång!) eftersom det är lättare att överleva då med begränsad tillgång på mat.

Dinosaurier är så himla spännande. Det grämer mig att jag (troligen) aldrig kommer att få se dem. Det fanns så många spännande arter, de var så stora och framför allt, de har ju funnits på riktigt!

Tyvärr är det endast idag kvar att se dokumentären, men den är väl värd att ses om en är det minsta intresserad av dinos. (inget för barn dock!) Planet Dinosaur på BBC.

1 Responses to Den skummaste dinosaurien

  1. snabbmakaroner skriver:

    Cooooolt. Den dokumentären vill jag absolut se.

    Gilla